Trampova vojna parada odložena „do 2019.“

Fotografija sa parade iz 1991. Image copyright AFP/Getty Images
Natpis na slici Parada je u Americi održana 1991. godine

Trampovi planovi za proslavu Dana veterana održavanjem vojne parade na ulicama Vašingtona, odloženi su bar do 2019.

Tramp je bio impresioniran francuskim vojnom paradom na Dan pada Bastilje, kojoj je prisustvovao 2017. godine i rekao je da Amerika mora da napravi nešto slično.

Međutim, podaci objavljeni u četvrtak pokazuju su da bi događaj mogao da košta oko 90 miliona dolara - što je tri puta više nego što je prvobitno procenjeno.

Kritičari su ukazivali da su vojne parade odlike autokratskih režima.

Prema prvobitnom planu, paradom je trebalo da se obeleži stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata, 11. novembra.

Iranski general upozorio Trampa - Spremni smo

Bela kuća insistira da Tramp veruje da je Rusija i dalje pretnja

Bregzit će „verovatno ubiti" trgovinski sporazum sa SAD

Portparol Pentagona Kolonel Rob Mening saopštio je da su se Ministarstvo odbrane i Bela kuća „sada dogovorile da istraže mogućnosti za održavanje u 2019."

Image copyright AFP/Getty Images
Natpis na slici Tramp pozdravlja vojnike

U februaru, kada je Bela kuća najavila događaj, procenjeno da bi budžet parade mogao da bude između 10 i 30 miliona dolara. Ali zvaničnici sada daju novu procenu na 92 miliona dolara.

U prvobitnom memorandumu navedeno je da se tokom događaja neće koristiti tenkovi, kako ne bi došlo do oštećenja puteva u prestonici.

Vlasti okruga Kolumbija, koji obuhvata grad Vašington, kritikovao je plan izrazivši svoje nezadovoljstvo na Tviteru.

I članovi Demokratske stranke bili su skeptični, a kongresmen Džim Mekgovern je na Tviteru napisao da je to „bacanje para" i dodao da Tramp „više postupa kao diktator nego kao predsednik".

Pentagon je najavio da bi marš mogao da ide od Bele kuće do Kepitola, a parada bi na kraju imala „komponentu teške avijacije"

Glavni učesnici bi bili vojnici odeveni u uniforme iz različitih doba, počevši od Američkog rata za nezavisnost.

Američki mediji ističu da je Donald Trump u junu otkazao planirane vojne vježbe s Južnom Korejom, nakon sastanka s liderom Severne Koreje Kim Jong-Unom, na osnovu čega će „uštedeti bogatsvo".

Vojna parada je u Americi održana 1991, nakon završetka uspešne operacije za proterivanje trupa Sadama Huseina iz Kuvajta

Neki korisnici socijalnih mreža doveli u pitanje svrhu parade, rekavši da novac treba da se koristi kao direktna pomoć veteranima.

Više o ovoj priči