Rusija-NATO: Niz optužbi nakon premeštanja vojske ka ruskoj granici

Avion britanskog vazduhoplovstva 17. jula 2018.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Dva britanska aviona poletela su nakon što se ruska letelica približila vazdušnom prostoru NATO

Ruski predsednik Vladimir Putin i NATO razmenili su niz optužbi nakon što je Putin tvrdio da je Alijansa približila trupe ruskoj granici. Kako je naveo, u odgovoru na to Rusija će morati da pojača snage.

NATO je svoje postupke branio navodeći da su one „defanzivne i proporcionalne", kao i da su „u skladu sa međunarodnim obavezama".

Portparol Alijanse rekao je za Rojters: „Poslali smo 4.000 vojnika na istočnu granicu saveza kako bismo sprečili bilo kakvu moguću agresiju.

„Ove snage ne mogu da se porede sa brojem vojnika koje je Rusija poslala. Radi poređenja, Rusija ima trupe u Ukrajini, Gruziji i Moldaviji, iako vlade tih zemalja to ne žele".

Putin je na konferenciji za medije sa finskim predsednikom takođe optužio NATO da ne žele da razgovaraju sa Rusijom o pravilima oko bezbednosti vojnih letova.

NATO je te optužbe negirao, navodeći da su već pričali o toj temi.

Optužbe između Putina i NATO dogodile su se istog dana kada je Velika Britanija saopštila da su dva njihova aviona u Rumuniji hitno uzletela, nakon što je ruska letelica preko Crnog mora prišla vazdušnom prostoru Alijanse.

Tenzije između NATO i predsednika Putina postoje već duže vreme, od ruske aneksije Krima 2014. godine.

Odnosi su opet narušeni poslednjih meseci nakon trovanja bivšeg ruskog agenta i njegove ćerke u Britaniji.

Velika Britanija i SAD - kao članice NATO - navode da je za to odgovorna Rusija, što Moskva negira.