Protesti u Drezdenu: Nemački policijac uz desničare

Hiljade demonstranata šetalo je ulicama Drezdena 16. avgusta
Potpis ispod fotografije,

Hiljade demonstranata šetalo je ulicama Drezdena 16. avgusta

U protestima ekstremnih desničara u Drezdenu učestvovao je i jedan policajac, koji nije bio na dužnosti. To je izazvalo niz kontroverzi i komentara.

Policija je držala novinare 45 minuta nakon što se muškarac požalio da ga snimaju i želeo da prestanu, dok je na stotinu ljudi bilo na ulicama Drezdena.

Krajna desničarska organizacija je protestvovala protiv posete kancelarke Angele Merkel.

Nemački ministar pravde rekao je da je to što je otkriveno da je čovek radi u policiji - „alarmantno".

Katarina Barli, poslanica nemačkog Bundestaga, izjavila je da su vlasti u istočnoj Saksoniji morale odmah da istraže šta se desilo i da je sloboda štampe vitalna vrednost za nemačko društvo.

Šta se desilo u Drezdenu?

Kada je Merkel posetila grad u istočnom delu 16. avgusta, veliki broj pristalica ekstremno desničarske AFD stranke i anti-islamskog pokreta Pegida, sa parolama „Merkelova mora da ode", „izdajnici" i „lažne štampa", izašao je na ulicu. Parola „lažne štampa" je krajnje desničarski slogan koji datira od nacista.

U jednom trenutku je čovek, koji je nosio kapu u bojama nemačke zastave, prišao televizijskoj akipi javnog sektora ZDF i optužio ih da su prekršili zakon: „Prestani da me snimaš - upireš kameru pravo na mene, to je zločin." Snimanje protesta je dopušteno prema njemačkom zakonu.

Demonstrant je potom doveo policiju i ekipu televizije su držali oko 45 minuta, dok su njihove pres kartice bile proveravane. Policajac je podneo i žalbu protiv novinarske ekipe.

Policijska akcija podstakla je optužbe za uplitanje u slobodu štampe. Ove optužbe je saksonski centralno-desničarski premijer Majkl Kretsmer - odbio. Policija je bila jedina koja je ispravno reagovala, tvrdio je on.

Ispostavilo se da muškarac nije bio na dužnosti, a da je učestvovao u protestu privatno jer je tada bio na odmoru, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Šta će biti sa policajcem?

Portparol policije u Drezdenu u sredu uveče izjavio je na nemačkoj televiziji da policijajci dolaze iz svih slojeva društva, pa je sasvim moguće i da su simpatizeri Pegide.

Međutim, političar u liberalnoj FDP partiji rekao je da je rad za Vladu nekompatibilan sa učestvovanjem u krajnje desničarskim protestima. Volfgang Kubicki je rekao za Fokus onlajn da bi čovek trebalo da izgubi posao.

Reporter ZDF koji je postavio video na društvene mreže Arnd Ginzel, optužio je policiju da se ponaša kao izvršni direktor Pegide, sprečavajući rad njegove televizijske ekipe.

Takođe je želeo da zna da li je policijski službenik otišao pre ili nakon što je objavljen video.

ZDF je osudila postupke policije kao jasno ograničenje slobode izveštavanja.