Policija zaustavlja desničarski protest u nemačkom Kemnicu

Policija u Kemnicu Image copyright AFP
Natpis na slici Demonstranti su bili neprijateljski raspoloženi prema policiji

Dodatne policijske snage poslate su Kemnic u istočnoj Nemačkoj, pošto su stotine ekstremno desničarskih demonstranata promarširale gradom u nedelju.

Ekstremno desničarska navijačka grupa Kaotik Kemnic pozvala je pristalice da izađu na ulice, nakon što je 35-godišnji Nemac smrtno ranjen u sveopštoj tuči. Policija je saopštila da je nekoliko stranaca umešano u nerede.

Članovi navijačke grupe, kojima je inače zabranjen ulazak na stadion lokalnog kluba, saopštili su da žele „da pokažu ko je glavni u gradu!"

Gradski festival koji je bio zakazan za prošli vikend je iznenada završen.

Nemačka vlada je snažno osudila mobilizaciju ekstremnih desničara.

Portparol kancelarke Angele Merkel Štefan Zajbert rekao je da je „ovakav pritisak lov na ljude koji izgledaju drugačije ili imaju drugačiju etničku pripadnost."

„Nećemo dozvoliti pokušaje širenja mržnje na ulicama", rekao je Zajbert.

Policija je ocenila da je u masi bilo oko 800 demonstranata. Saopšteno je i da su neki od njih bili neprijateljski raspoloženi prema policiji i gađali ih flašama. Spontano okupljanje desničara je iznenadilo policiju.

Kako bi se uspostavio red u centru grada, pozvane su dodatne policijske jedinice iz Drezdena i Lajpciga.

Kemnic je grad u Saksoniji, region u kome su ekstremno desničarske, anti-imigrantske stranke Alternativa za Nemačku (AfD) i Pegida naročito jake.

Image copyright AFP
Natpis na slici Cveće i sveće na mestu na kom je stradao 35-godišnji muškarac

Nije jasno šta je uzrok incidenta koji je kasnije izazvao protest. Policija je saopštila da su teško povređena još dvojica muškaraca.

Policija je demantovala navode sa društvenih mreža da je tuča povezana sa seksualnim uznemiravanjem žena.

U video snimcima postavljenim na Tviter vide se demonstranti koji nose ekstremno desničarske slogane „Mi smo ljudi!" i „Ovo je naš grad!"

U nekim izveštajima se pominju agresivni demonstranti koji jure strance, ali o tome ima malo detalja.

Poslanik AfP-a Markus Fronmajer tvitovao je da „kada država više ne može da zaštiti građane, oni moraju da izađu na ulice i štite sami sebe".

Gradonačelnica Kemnica Barbara Ludvig, političarka Socijaldemokratske stranke (SPD), osudila je protest rekaviši da je „to trebalo da bude miran gradski skup - imali smo specijalnu priliku, slavili smo rođendan grada".

„Ljuta sam zbog onoga što se dogodilo u nedelju."

Povezane teme

Više o ovoj priči