Psi istrenirani da nanjuše i najskriveniju slonovaču

Kenijski čuvar prirode sa svojim psom

Autor fotografije, WWF

Potpis ispod fotografije,

Prema jednom izveštaju, više od 18.000 kilograma slonovače je zaplenjeno u luci Mombasa između 2009. i 2014. godine.

Revolucionarna tehnika izgleda kao da je postavljena da pretvori najboljeg čovekovog prijatelja u najgoru noćnu moru trgovca.

Ona će omogućiti psima da nanjuše slonovaču, rogove nosoroga i druge delove životinja skrivene u velikim kontejnerima za transport, koristeći mali uzorak vazduha.

Metoda se proverava u kenijskoj luci Mombasa - koja bi mogla da se nazove najaktivnijim afričkim centrom za trgovinu slonovačom.

Prema jednom izveštaju, više od 18.000 kilograma slonovače je zaplenjeno u toj luci između 2009. i 2014. godine.

Izveštaj ukazuje da je možda više od 2.400 slonova stradalo da bi se proizvelo toliko slonovače. A to je samo slonovača koju su pronašli.

Ali konzervator Dru Mekvej se nada da bi statistika poput te mogla uskoro da postane prošlost.

„Ova tehnika bi mogla da promeni pravila igre, smanjujući broj ugroženih delova životinja koja putuju na daleka tržišta poput jugoistočne Azije", kaže.

„Neverovatan njuh pasa znači da oni mogu da namirišu čak i najmanju količinu u kontejneru od 12 metara.

Kako organizovane kriminalne grupe koriste sve sofisticirane metode za sakrivanje i transport nezakonitih proizvoda životinjskog sveta, od vitalnog je značaja da nastavimo napore da zaustavimo varvarsku trgovinu".

Autor fotografije, WWF

Potpis ispod fotografije,

Psi su istrenirani da nanjuše i ono što je najskrivenije

Novi sistem će usisavati vazduh iz kontejnera i provlačiti ga kroz filtere.

Filtere će zatim njušiti istrenirani psi, koji će sesti ukoliko namirišu nešto sumnjivo - od slovnovače do zabranjenih životinjskih, biljnih i drvenih produkata.

Ovaj sistem zajedno vode globalna konzervatorska grupa Svetskog fonda za zaštitu prirode, mreža za nadzor trgovinske razmene divljih životinja i služba za divlje životinje Kenije (KVS). Omogućiće da psi provere više od oko 2.000 kontejnera za transport, koliko ih svakodnevno prolazi kroz luku Mombasa.

Ranije su morali da idu od kontejnera do kontejnera, što nije nimalo lako na istočnoafričkom suncu.

Autor fotografije, WWF

Potpis ispod fotografije,

Psi sedaju kada nanjuše nešto sumnjivo

Za samo šest meseci, ovom metodom obavljeno je 26 uspešnih zaplena, a vlastima su prosleđene informacije o kriminalnim mrežama koje godišnje zarade milione od ilegalne trgovine.

Ali, trka s vremenom traje i dalje.

Svetski fond za zaštitu prirode procenjuje da je ostalo samo oko 25.000 crnih i belih nosoroga, a prošle godine samo lovci u Južnoj Africi ubili su više od 1.000.

U međuvremenu, grupa za očuvanje procenjuje da se oko 55 afričkih slonova ubije svakog dana zbog slonovače.