SAD-Meksiko: Tramp najavio „neverovatan“ trgovinski sporazum

Američki predsednik Donald Tramp sa predstavnicima meksičke delegacije

Autor fotografije, EPA

Potpis ispod fotografije,

Američki predsednik je najavio novi sporazum pred predstavnicima meksičke delegacije

Amerika i Meksiko su postigle preliminarni dogovor o ključnom trgovinskom sporazumu, dok postoje pritisci da se završe ponovni pregovori 25 godina starog Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Američki predsednik Donald Tramp, strastveni kritičar trenutnog sporazuma, najavio je dogovor u ponedeljak.

Konačni ishod još nije poznat jer Kanada, treća članica sporazuma, danas treba da se pridruži razgovorima.

Tramp je pokrenuo razgovore u trajanju od godinu dana, nakon što je zapretio da će Amerika napustiti NAFTA sporazum.

On je zahtevao ponovne pregovore oko sporazuma iz 1994. godine, koji krivi za smanjenje poslova u Americi, naročito u oblasti automobilske industrije.

Vesti o najavljenom dogovoru dovele su do jačanja meksičkog pezosa i porasta akcija SAD.

Šta je Tramp rekao?

U televizijskom obraćanju u Beloj Kući, Tramp je izjavio da su se SAD i Meksiko dogovorile o uslovima koji će dovesti do „neverovatnog" sporazuma koji će biti „mnogo pošteniji".

Pregovarači već godinu dana rade na menjanju delova NAFTA sporazuma, ali poslednjih nekoliko nedelja Kanada ne učestvuje u dogovorima.

„Videćemo da li ćemo uključiti i Kanadu ili ćemo sa njima napraviti poseban sporazum", izjavio je Tramp.

Takođe je zapretio uvođenjem carina na uvoz automobila iz Kanade i rekao da želi da se otarasi imena NAFTA za koji kaže da ima „loše konotacije".

Kakva je pozicija Kanade?

Kanadski premijer Džastin Trido je razgovarao sa Trampom nakon najave dogovora sa Meksikom.

Imali su „konstruktivan razgovor" i „očekuju da se njihovi timovi ove nedelje sastanu kako bi došli do uspešnog rešenja pregovora", kažu iz kabineta premijera Tridoa. Kanadski pregovarači bi danas trebalo da se sastanu sa američkim predstavnicima.

Trido je takođe u nedelju razgovarao sa meksičkim predsednikom Enrikeom Penjom Nijetom i lideri su se složili da bi trebalo da dođu do zajedničkog rešenja NAFTA sporazuma koji će odgovarati „svim stranama".

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Meksiko je zainteresovan za sporazum između tri zemlje

Zašto sad?

Pregovarači žele da postignu dogovor pre nego što novoizabrani predsednik Andres Manuel Lopez Obrador stupi na dužnost u decembru. Obrador nema želju da nastavi Penjovo otvaranje energetskog sektora, što bi moglo da iskomplikuje pregovore.

Kako bi ispoštovala taj rok, Trampova administracija mora Kongresu da predstavi sporazum barem 90 dana unapred, do kraja ovog meseca, dakle u petak.

Ipak, novoizabrani predsednik Obrador je rekao u ponedeljak da sporazum sa SAD između samo dve strane predstavlja samo prvi korak u novom dogovoru.

„Mi smo veoma zainteresovani da ovo ostane sporazum između tri zemlje", izjavio je Obrador u ponedeljak. „Sporazum o slobodnoj trgovini bi u osnovi trebalo da ostane isti."