Kritike u Holandiji: Pekara „Ana i Frank“ će morati da promeni ime

holandsko pecivo, 2015

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

„Čak i ako se vlasnici zovu Ana i Frank, to je i dalje šokantno."

Pekara u Amsterdamu „Ana i Frank" menja ime, nakon žestoke kritike zbog asocijacije na ime Ane Frank, devojčice koja se krila od nacista sa jevrejskom porodicom u zgradi u blizini pekare.

Kritičari su na Tviteru napisali da je „neukusno" da vlasnik, koga su nazvali samo Roberto, povezuje svoj biznis sa najpoznatijom žrtvom Holokausta.

Citirali su Roberta, koji je rekao: „Bilo mi je lepo ime".

Ana Frank, koja je umrla u koncentracionom logoru, „je i za mene junakinja", rekao je Roberto.

Druk Toestand, koji prati Amsterdamske vesti, je na Tviteru napisao: „Čak i ako se vlasnici zovu Ana i Frank, to je i dalje šokantno."

Kuća u kojoj se skrivala Ana Frank je u istom kraju kao i pekara, a jedna je od glavnih znamenitosti za turiste u Amsterdamu. Svedoči o patnjama Jevreja tokom nacističke okupacije Holandije u Drugom svetskom ratu.

Roberto je rekao holandskim medijima da će promeniti ime. „Dobro ću razmisliti o tome", rekao je. „Nisam nameravao nikoga da uvredim."

Dnevnik Ane Frank je svetski bestseler.

Devojčica je umrla od tifusa u logoru Bergen-Belsen 1945. godine, kratko pre nego što je Britanska armija oslobodila ovaj logor. Zatekli su hiljade mrtvih, a mnogi od njih su Jevreji koje su doveli iz drugih nacističkih logora.