Francuski ministar Nikola Ulo dao ostavku „zbog osećaja frustracije"

Emanuel Makron i Nikola Ulo

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Ostavka Uloa (desno) predstavlja veliki udarac za Makronovu vladu

Francuski ministar za zaštitu životne sredine Nikola Ulo podneo je ostavku tokom radio emisije u kojoj je gostovao, a ovaj dramatični potez je iznenadio predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Nekadašnji TV voditelj i aktivista za zaštitu životne sredina izjavio je da je podneo ostavku nakon dosta neuspešnih pokušaja da u vladi pokrene pitanja o neophodnim akcijama u borbi protiv klimatskih promena i drugih pretnji za okolinu.

Ulo je rekao da se osećao „potpuno usamljen" u vladi.

Odluku je doneo tokom emisije, dodavši da ni njegova supruga nije znala šta planira da uradi.

„Doneo sam ... najtežu odluku u svom životu", izjavio je ministar tokom intervjua na radiju Frans Inter.

„Odlučio sam da ću podneti ostavku na ministarsko mesto."

Ulo nije obavestio ni predsednika Makrona ni premijera Eduara Filipa o svojoj odluci, jer je verovao da će oni pokušati da ga odgovore od toga.

Pošto je Ulo popularan u Francuskoj, novinari izveštavaju da njegova ostavka predstavlja veliki udarac za Makrona, čiji je rejting među glasačima nizak.

Makron je izjavio da poštuje Uloovu odluku, dodavši da se nada da će moći da računa na njegovu podršku „u nekom drugom obliku".

Portparol vlade Benžaman Grivo je rekao da mu je žao zbog Uloove odluke.

„Ne razumem zašto je podneo ostavku, kad tokom prve godine ove vlade više uspešnih poteza je pripisano njemu", Grivo je rekao televizijskoj stanici BFM.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Nikola Ulo

Ostavka je stigla dan nakon što je vlada najavila da će olabaviti ograničenja na lov, a Ulo je rekao da je zbog te odluke postao svestan koliko su lobisti moćni.

Takođe je rekao da ga frustriraju "mali koraci" koji su preduzeti u borbi protiv klimatskih promena i činjenica da je „ova tema uvek na dnu liste prioriteta".

Ipak ministar je rekao da želi da njegova ostavka bude shvaćena kao poziv za akciju.

„Nadam se da čin ostavke ljudi neće shvatiti kao predaju, već kao poziv za akciju", rekao je.

Poznati voditelj avanturističkog programa na televiziji, Ulo je učestvovao u kampanjama za zaštitu životne sredine u proteklih nekoliko decenija.

Makron je bio prvi predsednik koji je uspeo da ubedi popularnog aktivistu da se priključi njegovoj kampanji, nakon što je Ulo odbio slične ponude Žaka Širaka, Nikole Sarkozija i Fransoa Olana.