Tramp preti izlaskom SAD iz Svetske trgovinske organizacije

Tramp sa kačketima u rukama Image copyright EPA
Natpis na slici Tramp preti izlaskom SAD-a iz Svetske trgovinske organizacije

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp zapretio je mogućim izlaskom te države iz Svetske trgovinske organizacije (STO), zbog navodnog nefer tretmana.

„Ako se ne dovedu u red, povući ćemo se iz STO", rekao je Tramp u intervjuu za Blumberg Njuz.

Svetska trgovinska organizacija je osnovana da bi obezbedila pravila u globalnoj trgovini i rešavala sporove među zemljama.

Tramp je naveo da to telo isuviše često presuđuje protiv Sjedinjenih Država, iako su dobili neke poslednje presude.

On je za Foks Njuz ranije ove godine rekao da je STO osnovana „da brani korist svih, osim SAD-a", dodajući da je njegova država „izgubila skoro sve tužbe pred STO".

Međutim, neke analize pokazuju da su Sjedinjene Države pobedile u oko 90 slučajeva u kojima su one tužile, te da su izgubile otprilike isti procenat tužbi u slučajevima koji su vođeni protiv njih.

Trampovo upozorenje na mogućnost da SAD napuste organizaciju pojačava konflikt između predsedničke protekcionističke trgovinske politike i otvorenog tržišta koje STO obezbeđuje.

U međuveremenu Vašington je nedavno blokirao izbor novih sudija u sistemu STO, što je potencionalno moglo da paralizuje njenu sposobnost da donosi presude.

Rebert Lajthajzer, predstavnik američke trgovinske komore, takođe je optužio STO za vršenje uticaja na suverenitet države.

Koji je Trampov problem sa STO?

Aktuelni predsednik SAD-a ukaziovao je na nefer trgovinu i pre nego što je došao na mesto predsednika.

Tramp je izjavio u četvrtak da je ugovor iz 1994. godine kojim je osnovana STO „bio najgori trgovinski sporazum ikada napravljen".

Sjedinjene Države u poslednih nekoliko meseci na više frontova vode trgovinsku bitku „milo za drago".

Ona koja izaziva najviše interesovanja je sa Kinom, pošto se dve najveće svetske ekonomije takmiče za globalni uticaj.

Tramp je uveo tarife na brojnu robu koja se uvozi u SAD.

Treća runda poreza na robu iz Kine, u visi od oko 170 milijardni evra mogla bi da stupi na snagu sledeće nedelje, nakon javnih komentara, piše Blumberg, koji se poziva na više izvora.

Upitan da prokomentariše to u intervjuu za Blumberg, Tramp je rekao da to „nije skroz pogrešno".

Image copyright AFP
Natpis na slici Tramp tvrdi da STO presuđuje uvek protiv SAD

Kina je odgovorila na tarife Sjedinjenih Država uvođenjem poreza u istoj visini na robu iz te zemlje i podnela je žalbu STO.

Kineski ministar trgovine izjavio je da ta zemlja „otoreno sumnjiči" SAD za kršenje pravila STO.

Prvu žalbu Kina je podnela u julu, nakon što je Tramp uveo svoju prvu rundu tarifa.

STO je u središtu sistema pravila za međunarodnu trgovinu.

To je forum za vođenje sporova između zemalja zbog kršenja pravila globalne trgovine, kao i za pregovore o novoj trgovinskoj liberalizaciji.

Šta je sa ostalim trgovinskim sporazumim?

Tramp je u ponedeljak najavio da su se SAD i Meksiko složile da revidiraju Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (Nafta), nazivajući ga „zaista dobrim poslom" koji je bio „prilično fer" za obe zemlje.

On je ranije pretio povlačenjem iz sporazuma, pokrenuo godinu razgovora i zatražio ponovni dogovor o sporazumu iz 1994. godine - koji krivi za pad broja radnih mesta u SAD, posebno u automobilskoj industriji.

Kanada, koja je treći član Nafta sporazuma, tek treba da se saglasi sa novim uslovima.

Lajthajzer je u četvrtak održao razgovore sa kanadskom ministarkom spoljnih poslova Hristijom Frilend, čiji je cilj bio postizanje novog dogovora.

Nakon četiri odvojena sastanka, koji su trajali do kasno u noć, Frilend je novinarima rekla da se ne može postići dogovor, dodajući da će se razgovori nastaviti u petak.

Tramp je u petak postavio rok Kanadi za potpisivanje sporazuma i zapretio da će oporezovati automobilski sektor zemlje ili ga isključiti u potpunosti.

Više o ovoj priči