Stotine zatvorenika pobeglo iz zatvora usled sukoba u Tripoliju

automobil i čovek

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Civil u glavnom gradu Libije u trenutku kada je granata pala na pijacu

Oko 400 zatvorenika pobeglo je iz zatvora koji se nalazi pored libijskog glavnog grada Tripolija gde su u toku obračuni između suprotstavljenih milicija, saopštila je policija.

„Zatvorenici su silom otvorili vrata i napustili Ain Zara zatvor", rekao je lokalni policajac.

On je dodao da stražari, bojeći se za živote, nisu mogli da spreče izbijanje nereda i bekstvo zatvorenika.

Zbog sukoba milicija u Tripoliju, vlada Libije, podržana od strane UN-a, proglasila je vanredno stanje.

Do incidenta je došlo u nedelju, kada je su se sukobile suparničke strane zatvorenika, oko objekata u kojima su smešteni muškarci.

Mnogi zatvorenici iz ovog zatvora na jugoistoku Tripolija navodno su podržavali libijskog lidera Muamera Gadafija i osuđeni su za ubistva tokom ustanka protiv vlade 2011. godine.

U nedelju su poginule dve osobe, a nekoliko je povređeno kada su rakete udarile u logor u glavnom gradu Libije, u kojem je živelo stotine raseljenih osoba, navode svedoci.

Libijsko ministarstvo zdravlja je saopštilo da je oko 47 ljudi, uključujući i civile, poginulo u sukobima suparničkih milicija u Tripoliju tokom protekle sedmice, a još deset je povređeno.

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Najmanje 39 ljudi poginulo je u sukobima u Tripoliju u proteklih nekoliko dana

Vlada podržana od strane UN zvanično je na vlasti u glavnom gradu, ali milicije zauzimaju veliki deo ostatka zemlje.

Zašto traju sukobi?

Nasilje je izbilo prošle nedelje kada su milicije napale jug Tripolija, što je dovelo do borbe sa lokalnim milicijama koje podržavaju međunarodno priznatu vladu, Vladu nacionalnog sporazuma (GNA) .

GNA je opisala sukobe kao „pokušaj izbegavanja miroljubive političke tranzicije" u zemlji, i dodala da "nije mogla da ignoriše napade na Tripoli i njegovo predgrađe, jer je to bilo ugrožavanje sigurnosti i bezbednosti".

Hjuman Rajts Vač je takođe osudio nasilje i saopštio da je najmanje 18 civila poginulo u sukobima, među kojima i četvoro dece.

Stotine migranata koji su se zatekli u sred okršaja prebačeno je u druge centre, dok je gradski aerodrom u petak zatvoren na dva dana.

Libija se suočava sa neprekidnim nasiljima i sukobima različitih milicija nakon svrgavanja pukovnika Gadafija 2011.

Šta kaže međunarodna zajednica?

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je da je „neselektivna upotreba sile kršenje međunarodnog prava i zakona o ljudskim pravima" i apelovao na "sve strane da pruže humanitarnu pomoć onima kojima je potrebna."

U subotu su SAD, Velika Britanija, Francuska i Italija pozvale na momentalni prekid nasilja u glavnom gradu Libije.

U zajedničkom saopštenju navode da pokušaji „slabljenja legitimnih libijskih vlasti i sprečavanja redovnih političkog procesa nisu prihvatljivi".

„Pozivamo naoružane grupe da odmah zaustave sve vojne akcije i upozoravamo one koji pokušavaju da podrivaju stabilnost u Tripoliju ili bilo gde u Libiji, da će odgovarati", stoji u zajedničkoj izjavi.

Međutim, uzastopni pokušaji uspostavljanja primirja do sada nisu uspeli da prekinu žestoke borbe između milicija.