Kolja Vasin: Rus koji je Bitlsima podario svu svoju ljubav

Kolja Vasin

Autor fotografije, Alamy

Potpis ispod fotografije,

Prkos muzikom sovjetskim cenzorima

Rus koji je iz ljubavi prema Bitlsima stan pretvorio u muzej posvećen "Fantastičnoj četvorki" preminuo je u Sankt Peterburgu.

Kolja Vasin bio je najveći obožavalac Bitlsa i u vreme Sovjetskog saveza, kada su komunističke vlasti smatrale da je zapadna rok muzika subverzivna.

Vasin je preminuo u 73. godini. Još 1960-ih je počeo da sakuplja albume liverpulske četvorke i svu memorabiliju vezanu za Bitlse. Između ostalih rariteta, imao je i potpisanu ploču - Live Peace in Toronto 1969 - koju su potpisali Džon Lenon i Joko Ono.

Na Fejsbuku je jedan od njegovih prijatelja, Nik Barabanov, napisao da je Nikolaj (Kolja) Vasin „otišao da se pridruži Džonu Lenonu i Džordžu Harisonu".

Vasin je preminuo usled pada u tržnom centru u Sankt Peterburgu 29. avgusta.

Više od pola veka, Bitlsi su bili važan deo Vasinog života. Sanjao je da napravi „hram ljubavi" u Sankt Peterburgu posvećen Džonu Lenonu, ali projekat nikada nije ostvaren, iako su gradski zvaničnici našli pogodnu lokaciju. Mnogi fanovi su podržali ideju o hramu.

Na pitanje zašto je dopustio Bitlsima da mu zaposednu život, odgovorio je da mu deca, i da ih je imao, ne bi podarila toliku radost i ljubav koju mu je dao ovaj bend iz Liverpula.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Bitlsi 1964: Njihove "zarazne" pesme probile su i Gvozdenu zavesu

Jedan od vodećih ruskih komentatora iz oblasti kulture Artemij Troicki, kaže da je uticaj pesama Bitlsa iza Gvozdene zavese bio veliki.

„Bitlsi su okrenuli desetine miliona mladih u Sovjetskom savezu drugoj religiji", rekao je za BBC.

Aleksandar Kan, analitičar BBC -ja iz Rusije, napisao je da je Vasin bio legenda među ruskim obožavaocima. On se sreo sa Vasinom 1980, kada je i sam bio zagrejan i za druge grupe, ne samo Bitlse, ali je rekao da „za Vasina nije bilo ničega važnijeg".

Kada mu je Džon Lenon 1970. godine poslao potpisan album, Vasin je rekao da se radi o „božijoj intervenciji" - Lenon je iz hrpe rođendanskih čestitki koje su mu stigle u London, izvadio baš Vasinovu.

Autor fotografije, Alamy

Potpis ispod fotografije,

Vasin stan bio je "Aladinova pećina" u kojoj su pohranjene sitnice i uspomene na Bitlse

Vasin je uticao na mnoge Ruse svojom strašću prema Bitlsima i napisao je knjigu o kulturnom uticaju ovog benda na stanovnike zemalja iza Gvozdene zavese.

Naslov knjige - „Rok na ruskim kostima" - je asocijacija na način na koji su sovjetski rokeri dolazili do ploča - koristeći stare rendgenske ploče za upisivanje butleg snimaka pesama Bitlsa.

Skoro sve rok albume koji su stizali sa Zapada je vlast zabranjivala, ali je postojalo crno tržište butleg snimaka među mladima u istočnom bloku.

Kada je komunistička cenzura prestala, Vasin je svake godine organizovao zabave u čast rođendana svakog člana Bitlsa.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Konzervatorijum u Sankt Peterburgu proglasio je Pola Makartnija za počasnog doktora muzike