Izrael proširio zabranu pušenja u javnosti

Muškarci koji puše u pabu u Jerusalimu

Autor fotografije, Dan Porges/Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Nova pravila počela su da se primenjuju od 1. septembra

Izrael je dodatno pojačao inače veoma oštra pravila o pušenju u javnosti.

Pušenje je u Izraelu zabranjeno u svim državnim institucijama, sudovima, bolnicama i klinikama, a od sada zabrana važi za koncerte, demonstracije i sve događaje na otvorenom na kojima ima više od 50 ljudi.

Potpuna zabrana važi i za bazene, sportske manifestacije, igrališta, zoološke vrtove i parkove, a ne sme se pušiti ni u blizini ulaza u škole.

Nekim objektima je dozvoljeno da naprave poseban deo za pušenje koji mora da bude deset metara od ulaza, pišu izraelski mediji.

Nova pravila doneta su u maju, a zakon je počeo da se primenjuje od 1. septembra.

U Izraelu se već godinama vodi kampanja koja navodi da Ministarstvo zdravlja ne čini dovoljno da smanji visoku stopu pušača.

Nove zabrane u planu

Izraelski ministar zdravlja Moše Bar Siman Tov obećao je parlamentu u maju da će vlada potpuno zabraniti pušenje i u barovima i restoranima, piše izraelski mediji.

Zakon o čistom vazduhu iz 1983. godine izmenjen je 2007, kako bi bilo moguće kazniti vlasnike komercijalnih objekata koji dozvoljavaju pušenje.

Za kršenje zabrane pušenja pojedinci mogu dobiti kaznu od 1.000 šekela (oko 28.000 dinara), a vlasnici javnih prostora 5.000 šekela (oko 140.000 dinara).

Autor fotografije, Diego Cupolo/NurPhoto via Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Delovi za pušače u kafićima su trenutno bezbedni

Taj zakon trenutno dozvoljava odvojene delove za pušače, dokle god prostorija u kojoj se puši ne čini više od 25 odsto čitavog objekta, a vlada namerava da i to ukine.

Praksa problem

Iz Ministarstva zdravlja navode da se nova pravila na lokalu baš i ne primenjuju.

Novinari televizije Rašet 13 prvog dana primene novih pravila zabeležili su u Jerusalimu i Tel Avivu da mnogi puše tamo gde bi to trebalo da bude zabranjeno. Kazne zbog toga nisu dobili.

Na pitanje opštinama na koji način primenjuju nova pravila, zvaničnici ili nisu odgovorili ili su naveli da „i dalje proučavaju zakon". Neki su se žalili da inspektori imaju previše posla.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije iz 2016. godine, 25,4 odsto Izralaca starijih od 15 godina puši, dok je prosek u svetu oko 22 odsto.