Neimenovani zvaničnik Bele kuće: "Deo sam pokreta otpora"

  • Entoni Zarker
  • BBC novinar
Donald Tramp
Potpis ispod fotografije,

Njujork tajms - Ponosni smo što smo objavili ovaj tekst

Neimenovani zvaničnik Bele kuće kaže da zaposleni u Trampovoj administraciji ulažu napore kako bi osujetili planove predsednika i zaštitili državu od njegovih „najgorih namera".

U uvodniku objavljenom u Njjujork tajmsu, autor kaže da je Trampova „amoralnost" i „impulsivnost" dovela do nepromišljenih odluka.

Tramp je opisao anonimnog zvaničnika kao „beskičmenjaka", a ovu novinu kao „lažni medij".

Sekretarka za štampu Bele kuće izjavila da je misteriozni autor „kukavica" i da treba da da otkaz.

Urednici Njujork tajmsa stali su iza objavljenog uvodnika i saopštili da su „ponosni" što su objavili tekst, „koji će produbiti razumevanje javnosti o tome šta se dešava u Trampovoj administraciji".

Ovaj tekst se pojavio dan nakon što su objavljeni delovi knjige Boba Vudvorda o Beloj kući, u kojoj se tvrdi da su visoki zvaničnici uključeni u „administrativni državni udar" kako bi zaštitili državu od predsednika, između ostalog, uklanjajući ključne dokumente sa njegovog stola pre nego što bi ih on potpisao.

Uvodnik bi mogao da bude prvi znak da se državni udar zaista odvija u Beloj kući.

Autor za sebe kaže da nije prikriveni liberal, već da se slaže s većinom političkih odluka koje ova administracija donosi, ali da se te odluke donose uprkos, a ne zahvaljujući - predsedniku SAD.

Šta ovaj zvaničnik kaže o Trampu?

Lista kritika je poznata predsednikovim protivnicima sa obe strane političkog spektra. Sastanci u atmosferi dezorganizacije, hirovito i sitničavo ponašanje predsednika, njegova nesposobnost da se drži odluke koju je sam doneo, antipatije prema slobodi štampe i „antidemokratski" instinkti.

On/ona opisuje da je na delu „dvosmerna vladavina", jer predsednikove impulse, poput pomirljivog stava prema „autokratama i diktatorima" kao što su Kim Džong-un i Vladimir Putin, preusmeravaju „oni odgovorniji koji su prisutni u prostoriji".

„Nije u pitanju takozvana 'duboka država''", piše ovaj autor. „To je postupanje stabilne države."

Navodno, neki od zvaničnika u Beloj kući počeli su da se krišom dogovaraju o mogućnosti aktiviranja 25. amandmana, koji omogućava potpredsedniku i većini sekretara u kabinetu da uklone predsednika koji „nije u stanju da vlada i vrši dužnosti koje ovaj položaj nalaže".

Potpis ispod fotografije,

Tramp je pokazao simpatije prema autokratama

Do sada je ovaj manevar bio nezamisliv i o tome su sanjali samo najljući Trampovi protivnici.

„Niko ne želi da pokrene ustavnu krizu", on/ona piše u tekstu. „Uradićemo sve kako bismo usmerili administraciju u pravom smeru dok se ovo - na ovaj ili onaj način - ne završi."

Kako je odgovorila Bela kuća?

Trenutno se u Beloj kući odvija agresivna potraga za izvorom. koga je Vudvord citirao u knjizi „Strah: Tramp u Beloj kući". Tekst u Tajmsu samo dodaje ulje na vatru.

Tramp je na Tviter nalogu napisao „IZDAJA?"

Zatim je napisao da se pita da li ovaj izvor uopšte postoji ili ga je izmislio Tajms.

„Ako ovaj beskičmenjak anonimus postoji, Njujork tajms mora da ga preda vladi zbog ugrožavanja nacionalne bezbednosti!"

Sekretarka za štampu u Beloj kući Sara Hakabi Senders napisala je oštar odgovor.

„Pojedinac koji je napisao ovaj tekst, odlučio je da laže, umesto da podrži, izabranog predsednika Sjedinjenih Država", napisala je. „On nije stavio državu na prvo mesto, već sebe i svoj ego, ispred volje američkog naroda."

Tramp je dodao da će svi „lažni mediji biti bez posla" kad on ode sa mesta predsednika, jer neće imati o čemu da pišu.

Igra pogađanja - ko je anonomni izvor?

I van Bele kuće, u Vašingtonu je pokrenuta igra pogađanja identiteta tajnog izvora. Još od „anonimnog" pisca romana „Osnovne boje", fikcije na temu kampanje Bila Klintona iz 1992, nije bilo zanimljivije misterije u glavnom gradu Amerike. Kasnije je otkriveno da je ovaj roman napisao novinar Džo Klajn.

Kako se veći deo teksta bavi međunarodnim odnosima, veruje se da izvor radi u Stejt dipartmentu, Savetu za nacionalnu bezbednost ili Sekretarijatu za odbranu.

Nekim komentatorima je pažnju privukao opis pokojnog senatora Džona Mekejna kao „zvezde vodilje", što je izraz koji je koristio potpredsednik Majk Pens.

Zbog toga mnogi veruju da je on autor uvodnika. Pens je često koristio ovu sintagmu koja nije toliko prisutna u javnom govoru.