Seks među istopolnim partnerima više nije krivično delo u Indiji

Pripadnici LGBT zajednice slave odluku Vrhovnog suda u Mumbaju

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Pripadnici LGBT zajednice slave odluku Vrhovnog suda

U istorijskoj presudi, Vrhovni sud Indije doneo je odluku da seksualni odnosi istopolnih partnera više nisu krivično delo u ovoj zemlji.

Ova presuda je poništila odluku iz 2013, poznatu pod nazivom „uredba 377", koja potiče još iz vremena kolonijalizma. Prema toj uredbi, seksualni odnosi između istopolnih partnera smatraju se „protivprirodnim bludom".

Ovaj zakon je među najstarijim na svetu koji kriminalizuju homoseksualne odnose, a sudovi u Indiji nisu želeli da ga promene.

Učesnici kampanje su se ispred suda radovali posle saopštene presude, a neki su i zaplakali kad su čuli odluku.

„Kriminalizovanje telesnih odnosa je neracionalno, arbitrarno i neustavno", rekao je sudija Vrhovnog suda Dipak Misra.

Zakon je prvo proglašen nevažećim u višem sudu u Delhiju 2009, ali ga je Vrhovni sud ponovo izglasao 2013. godine, nakon što su to zahtevale brojne političke, društvene i verske grupe.

Iako je javnost u najvećim gradovima Indije podržavala obaranje ovog zakona, među religioznim grupama i konzervativnim ruralnim zajednicama vlada ozbiljno protivljenje .

Međutim, odluka Vrhovnog suda je konačna, jer ovo pitanje više neće moći da bude pokrenuto pred pravosudnim organima.

Samim tim, presuda predstavlja ogromnu pobedu za LGBT zajednicu u Indiji.

Šta je uredba 377?

Ova uredba je zakon star 157 godina, donet u doba kolonijalizma, koji kriminalizuje određene seksualne odnose kao „protivprirodni blud" i propisuje kaznu od deset godina zatvora.

Zakonom se kažnjavaju svi koji upražnjavaju „protivprirodne telesne odnose sa muškarcem, ženom ili životinjom".

Iako su ovom uredbom kriminalizovani analni i oralni seks, pripadnici istopolnih zajednica su osetili najoštrije posledice ovog zakona.

Autor fotografije, AFP

Gej i transdžender zajednica se dugo borila protiv ovog zakona.

Grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da je policija koristila ovaj zakon da maltretira i zlostavlja članove LGBT zajednice.

Aktivisti grupa koje se bore za ista prava za sve građane upozoravali su da je ovaj zakon diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije.

Priznanje da svi imaju pravo da vole koga žele"

Gita Pandi, BBC vesti, Nju Delhi

Iako je retko primenjivana među odraslima koji su imali seksualne odnose uz obostrani pristanak, uredba 377 je ponekad bila korišćena da bi se diskriminisali i maltretirali pripadnici LGBT zajednice. Zato nije iznenađenje što aktivisti ove kampanje opisuju presudu kao „novi dan za lične slobode".

Ipak, u konzervativnoj Indiji, gde se lideri verskih zajednica protive homoseksualnim odnosima, biće potrebno još vremena pre nego što se stavovi promene i LGBT zajednica bude prihvaćena u potpunosti.

Doduše, zakoni imaju važnu ulogu u menjanju svesti društva i priznavanjem da svako ima pravo da voli koga želi, Vrhovni sud je povratio dostojanstvo ovoj zajednici, koje im je veoma dugo bilo uskraćeno.