Roj Mur tuži Sašu Barona Koena za klevetu zbog TV skeča

Roj Mur i Saša Baron Koen

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Bivški kandidat za američkog senatora kaže da je prevaren da učestvuje u Koenovoj emisiji

Bivši kandidat za američki Senat Roj Mur tuži britanskog komičara Sašu Barona Koena za klevetu nakon što je bio žrtva televizijskog skeča.

U skeču za emisiju „Ko je Amerika?", Baron Koen se predstavio kao izraelski antiteroristički stručnjak koji demonstrira „detektor za pedofile".

Kada bi se „uređaj" približio Muru, zapištao bi.

Mur je tokom prošlogodišnje kampanje optužen za seksualno zlostavljanje, koje on negira.

Murovi advokati kažu da je komičar lažno optužio njihovog klijenta da je seksualni prestupnik. Traže odštetu u vrednosti od 95 miliona dolara od Barona Koena i kompanija Šoutajm i CBS.

Koenovi predstavnici nisu odgovorili na optužbe podnete saveznom sudu u Vašingtonu. Portparol kompanije Šoutajm nije komentarisao najavljene sporove.

Roj Mur je bio prošlogodišnji kandidat za senat države Alabama, ali je izgubio od demokratskog suparnika Daga Džounsa.

Očekivalo se da pobedi u konzervativnoj državi, ali kampanju su mu omele optužbe za seksualno zlostavljanje tinejdžera. Mur negira bilo kakva nedela.

Mur je u maju podneo tužbu za klevetu protiv žena koje su ga optužile i rekao da su deo „političke zavere" kako bi se osujetila njegova kampanja.

„Težak stres"

Mur kaže da je otputovao za Vašingotn kako bi gostovao u, navodno, izraelskoj TV emisiji, verujući da će dobiti nagradu za svoje proizraelske stavove.

U tužbi se navodi da je „Lik optuženog Koena lažno i sa namerom da prevari predstavio lažan 'uređaj', koji je navodno napravila Izraelska vojska kako bi otkrila pedofile."

„Tokom ovog dela emisije, 'uređaj' optuženog Koena - kao deo lažne i obmanjujuće radnje - navodno otkriva sudiju Mura kao seksualnog prestupnika, što predstavlja klevetu."

U tužbi se dalje navodi da su Mur, njegova supruga i čitava porodica pretrpeli „veliki emocionalni stres i bol... posebno zbog njegovog statusa istakuntog konzervativca i vernika".

U emisiji emitovanoj u julu u Americi, nako što se čuo zvuk, Mur je rekao Baronu Koenu: „Podržavam Izrael, a ne ovakve stvari". Zatim je napustio emisiju.

Mur nije prva javna ličnost koja je učestvovala u lažnom intervjuu sa Baron Koenom.

U julu, poslanik iz savezne američke države Džordžije podneo je ostavku nakon što je skinuo pantalone i izneo niz rasističkih uvreda u emisiji „Ko je Amerika?"

Republikanski poslanik prvobitno je odbio da podnese ostavku po emitovanju emisije.