Izbori u Švedskoj: Nacionalisti povećali svoju moć

Partija socijaldemokrata u Stokholmu

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Sada izvesno sledi dugotrajna borba za formiranje koalicije

Opšti izvori u Švedskoj ostavili su dva glavna politička bloka skoro vezanih ruku, a antimigrantska partija ojačala je u odnosu na prethodne rezultate.

Na osnovu gotovo svih prebrojanih glasova, vladajuća koalicija levog centra je osvojila malo više glasova od partije desnog centra, a obe strane dobile su po oko 40 odsto.

Nacionalističke Demokrate švedske (SD) osvojile su oko 18 odsto glasova, u odnosu na 12,9 odsto, koliko su dobile na prethodnim izborima.

Sledi dugotrajna borba za formiranje koalicije, to je sada izvesno.

Švedska glasa po proporcionalnom sistemu, po kojem svaka partija dobija broj mesta u izbornoj jedinici u srazmerno broju glasova koji je osvojila.

Oba glavna bloka odbila su saradnju sa SD-om, iako je njihov lider rekao da je spreman da razgovara sa svim drugim strankama.

„Povećaćemo broj mesta u parlamentu i pokušaćemo da iskoristimo naš uticaj da skrenemo pažnju na ono što se dešava u Švedskoj, u narednim nedeljama, mesecima i godinama", rekao je Džimi Akeson na partijskom skupu.

I u drugim evropskim zemljama je proteklih godina došlo do jačanja antimigrantskih stranaka. Početkom ove godine, Italija je dobila novu koalicionu vladu koju vodi desničarska Liga. U 2017. godini krajnje desna Alternativa za Nemačku osvojila je 12,6 odsto glasova, a Danska narodna stranka osvojila je 21 odsto u 2015. godini.

Autor fotografije, EPA

Potpis ispod fotografije,

Oba glavna bloka odbila su saradnju sa SD-om, iako je njihov lider rekao da je spreman da razgovara sa svim drugim strankama

Vladajuću koaliciju Švedske, na čelu sa odlazećim premijerom Stefanom Lofvenom, čine njegove Socijaldemokrate i partija Zelenih, a u parlamentu ga podržava levičarska partija.

Alijansa umerene desnice sastavljena je od četiri stranke. Njen kandidat za premijera je Ulf Kristerson. On je rekao da je vladajuća koalicija išla svojim putem i da bi sada trebalo da podnese ostavku.

Ali Lofven rekao je da neće odustati: „Imamo još dve nedelje pre početka rada parlamenta. Radiću mirno, kao premijer, poštujući glasače i švedski izborni sistem".

Obe stranke su dobile manje glasova.

Imigracija je bila centralna tema kampanje. SD traži oštrije uslove za ulazak u zemlju. Lofven je to opisao „rasističkim".

Ko su Švedske demokrate?

SD je već godinama povezana sa neonacistima i drugim ekstremno desničarskim grupama, koji su ušli u parlament u 2010. godine.

Radila je na svom rebrendiranju, menjajući logotip (koji je bio sličan onom koji koristi Veliki desničarski nacionalni front Velike Britanije). Logo je promenjen u plavo-žuto cveće, što su boje švedske zastave.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Imigracija je bila centralna tema kampanje

Tradicionalno se obraćaju muškarcima iz radničke klase, a žele da privuku više žena i glasača sa većim prihodima.

Akeson kaže da u stranci postoji nulta tolerancija prema rasizmu, a nekoliko članova je proterano.

Međutim, partija je i dalje upletena u razne skandale u vezi sa rasizmom.

Jedan opštinski kandidat podelio je pesmu na Fejsbuku sa tekstom „Šveđani su beli i zemlja je naša", piše tabloid Aftonbladet.

Koja su bila ključna pitanja?

Švedska privreda napreduje, ali mnogi glasači su zabrinuti zbog toga što su stambene, zdravstvene i socijalne službe pod pritiskom zbog talasa imigracije tokom migrantse krize od 2015. godine.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Tradicionalne stranke u Švedskoj su zauzele tvrd stav prema integraciji migranata

Te godine Švedska je dobila rekordnih 163.000 tražilaca azila - što je najveći takav udeo u EU, po glavi stanovništva.

Tradicionalne stranke u Švedskoj su od tada zauzele tvrd stav prema integraciji migranata.

Mnogi birači takođe su zabrinuti zbog nasilja. SD povezuje rast broja oružanih sukoba sa povećanom imigracijom, iako zvanične brojke ne pokazuju korelaciju.

SD takođe želi da napusti Evropsku uniju i predloži referendum „Švegzit". Međutim, ostale stranke se protive tome, pa je malo verovatno da će se održati.