Migrantska kriza: Više od 100 migranata se utopilo blizu Libije

Migranti na gumenom čamcu
Potpis ispod fotografije,

Višeod 1500 migranata stradalo je ove godine u pokušajima da pređu Mediteran

Više od stotinu migranata se utopilo u brodolomu kod obale Libije, početkom septembra, javljaju agencije.

Dva gumena čamca krenula su 1. septembra , ali se jedan probušio i potonuo, kažu u organizaciji Lekari bez granica.

Preživelo je 276 osoba koje su odvedene u libijski lučki grad Khoms, oko 100 kilometara jugoistočno od glavnog grada Tripolija.

Lekari bez granica tvrde da je grupa migranata sada u pritvornim centrima.

Preživele, među kojima i trudne žene, deca i novorođenčad, lekari leče od pneumonije i opekotina koje su zadobili od tečnog gasa.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije više od 1.500 migranata stradalo je tokom pokušaja prelaska Mediterana ove godine.

Potpis ispod fotografije,

U 2015. bilo je više od milion onih koji su pokušavali da pređu Mediteran

Mnogi od njih su spaseni, iako je Italija, prva destinacija za migrante koji dolaze iz Libije, nedavno počela da zabranjuje ulazak migrantskim brodovima.

Broj onih koji prelaze Mediteran pao je sa više od milion u 2015. godini, ali putovanja sve češće imaju smrtonosne ishode. Manje smrtnih slučajeva je prijavljeno, ali kada se uporedi sa brojim onih koji dolaze u Evropu taj broj je veći.

Iako ovi brojevi ne uključuju sve veći broj onih koji se vraćaju u Libiju, rast se može objasniti pomeranjem sa kraće pomorske rute između Turske i Grčke u 2014-15, na mnogo duži i opasniji put između Italije i Libije.

Zabrinjavajuća je situacija kada je reč o migrantima koji ostanu u Libiji. Od kraja prošle godine bilo je prijava da su neki migranti iz podsaharske Afrike kidnapovani za otkup ili se prodaju kao robovi u južnoj Africi.

Libija je nestabilna od svrgavanja Gadafija 2011.

Stotine migranata koji su bili u pritvoru, morali su da budu premešteni, nakon smrtonosnih sukoba u Tripoliju krajem avgusta, kao i kada su naoružani ljudi napali i Nacionalnu naftnu korporaciju 10. septembra.