Slučaj Skripalj: „Bili smo samo turisti", tvrde osumnjičeni

Aleksander Petrov i Ruslan Boširov
Potpis ispod fotografije,

Aleksander Petrov i Ruslan Boširov kažu da su bili samo turisti koji su posetili Salzburi

Dvojica muškaraca osumnjičenih za trovanje bivšeg ruskog špijuna u Salzberiju, tvrde da su u Britaniji bili samo turisti.

Muškarci imenovani kao Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, rekli su za "Raša tudej" da su išli u obilazak Salzberija, kao i da su se za sat vremena vratili u London.

Optuženi su da su u martu pokušali da ubiju bivšeg ruskog špijuna Skripalja i njegovu kćerku Juliju.

Velika Britanija ih je opisala kao agente ruske vojne obaveštajne službe GRU.

„Grad je bio prekriven bljuzgavicom. Smočili smo se, uhvatili najbliži voz i vratili se u London", rekli su oni za rusku državnu televiziju Raša tudej, koja program emituje i u inostranstvu.

Vrhovno tužilaštvo Velike Britanije je saopštilo da imaju dovoljno dokaza da optuže muškarce, za koje se veruje da su 2. marta doputovali u London iz Moskve, koristeći ruske pasoše.

Dva dana kasnije, nervnim gasom novičok isprskali su ulazna vrata kuće Skripalja u Salzberiju, da bi se potom istog tog dana vratili u Rusiju.

Ruski predsednik Vladimir Putin u sredu ih je nazvao "civilima", navodeći da "nema ništa kriminalno u vezi sa njima".

Skripalj i njegova ćerka su bili u kritičnom stanju, ali su se oporavili nakon nekoliko sedmica koje su proveli na intenzivnoj nezi u bolnici.

Njihovo boravište, sada se čuva u tajnosti.

Britanska policija taj napad povezuje sa odvojenim slučajem trovanja novičokom 30. juna, kada su se Don Stardžis i Čarli Rouli razboleli u kući nedaleko od Amzberija.

Stardžis je 8. jula preminula u bolnici.