Kazne za BMV, Dajmler i Folksvagen ako su sabotirali smanjenje štetnih emisija

BMV automobili

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Evropska komisija sumnja da su kompanije sabotirale regulativu

Nemački proizvođači automobila BMV, Dajmler i Folksvagen će se suočiti sa istragom EU zbog navodnog sklapanja ugovora o ograničavanju sistema za tretiranje emisije štetnih gasova.

Evropska komisija je saopštila da je istraživala mogućnost da su kompanije ograničile razvoj sistema za smanjenje štetnih emisija.

Komisija navodi da ako se to dokaže, to može značiti da je potrošačima onemogućena prilika da kupuju automobile koji manje zagađuju vazduh.

Firme su pretresene 2017. godine, u sklopu ranijih istraga Komisije.

Komisija je saopštila da je cilj detaljne istrage bila procena da li su proizvođači automobila u kolektivnom postupku, u suprotnosti sa pravilima EU, izbegli upotrebu tehnologije za smanjenje emisija iz benzinskih i dizel motora.

Kako se navodi, istraga je krenula od informacija koje ukazuju na to da su se kompanije, uključujući i članice Folksvagen grupe Audi i Porše, sastale da razgovaraju o razvoju i primeni tehnologije.

Istraga je sprovedena nad dva tipa sistema kontrole emisija:

  • selektivnim sistemima katalitičke redukcije, koji smanjuju emisije azotnih oksida iz dizel motora
  • oto filterima, koji smanjuju emisiju benzinskih motora

„Detaljna istraga Komisije u ovom slučaju se odnosi na specifičnu saradnju, čiji je cilj, kako se sumnja, trebalo da bude ograničavanje tehničkog razvoja ili sprečavanje pokretanja tehničkih uređaja", navodi se u saopštenju.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Folskvagen je 2015. koristio uređaje koji lažiraju rezultate

Sve tri kompanije saopštile su da su u potpunosti sarađivale sa Komisijom i da neće dalje komentarisati postupak.

Dajmler navodi da se postupak odnosi isključivo na Evropu i da nije bilo optužbi za određivanje cena.

BMV je saopštio da je „iskreno posvećen principima tržišne ekonomije i poštene konkurencije".

Komisija je saopštila da nema indikacija da su proizvođači automobila međusobno sarađivali u upotrebi uređaja koji u istraživanjima pokazuju znatno manju količinu štetnih gasova nego što ona zaista jeste.

Folksvagen je u 2015. godini priznao da koristi takav softver u Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi varao na testiranju emisije dizel motora, što je izazvalo skandal.

Od tada, nepravilnosti pri merenju su se pojavile kod nekoliko vodećih svetskih proizvođača automobila, iako nijedno nije bilo tako ozbiljno kao u slučaju Folksvagena.

Analiza:

Autor fotografije, EPA

Potpis ispod fotografije,

BMV je jedna od firmi pod istragom

Teo Ledžet, BBC dopisnik u oblasti biznisa

Ova istraga mogla bi se pokazati vrlo skupom za dotične proizvođače automobila.

Ako Komisija utvrdi da je došlo do namernog prekršaja, mogli bi se suočiti sa veoma teškim kaznama. Brisel ne odobrava kartelske akcije. Novčane kazne mogu da dostignu stotine miliona - ako ne i milijarde - evra.

Postoji i politička pozadina. S obzirom na to da je skandal sa Folksvagenom izbio pre tri godine, svaki nagoveštaj da su proizvođači možda sabotirali napore za proizvodnju čistijih automobila je vrlo loš - pogotovo u Nemačkoj. Činjenica da je u istragu uključena i Folksvagen grupa pojačava zabrinutost.

Auto-kompanije redovno sarađuju kada je reč o pitanjima kao što su tehnički standardi ili poboljšanje sigurnosti. Sve je to dozvoljeno. Pitanje je gde je linija između suštinske saradnje i antikonkurentnog ponašanja.

To će verovatno biti u središtu istrage Komisije, koja ostaje upitna - za sada.