Novoizabrani meksički predsednik ostao satima zarobljen u avionu

Meksički predsednik Lopez Obrador
Potpis ispod fotografije,

Lopez Obrador kaže da bi mu bilo neprijatno da leti predsedničkim avionom

Tek izabrani meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador kaže da će održati obećanje i da će prodati predsednički avion, premda je proveo tri sata čekajući na pisti u avionu komercijalne kompanije.

Avion na liniji Oahaka-Meksiko Siti u koji se Obrador ukrcao kasnio je tri sata zbog obilne kiše.

„Neću da koristim predsednički avion", poručio je iz avionskog sedišta.

Obrador je kao kandidat levice pobedio na predsedničkim izborima u julu, a dužnost će preuzeti u decembru.

Na raspolaganju mu je luksuzni mlaznjak Boing 787 Drimlajn vredan 218,7 miliona dolara koji je po porudžbini bivšeg predsednika Felipea Kalderona isporučen pre dve godine.

Tada je rečeno da je to najmoderniji i najefikasniji avion koga koristi neki svetski lider.

Šta misle Meksikanci?

Tako se Obrador, koji je obećao da će uvesti mere štednje, našao među stotinama putnika koji nisu mogli da napuste Huatuiko na obali Tihog okeana i vrate se u prestonicu.

Potpis ispod fotografije,

Predsednik je rekao da će nastaviti da putuje komercijalnim letovima

Snimak načinjen u avionu koji je emitovala agencija Rojters prikazuje novoizabranog predsednika kako govori da bi ga bilo „sramota" da uđe u preskupi avion kada u zemlji ima toliko bede.

„Ovo me neće naterati da se predomislim", rekao je i dodao „Dosta je bilo obećanja, s tim je gotovo, a svaki političar koji se ponaša arogantno neće potrajati".

Nekim žiteljima Meksiko Sitija se nije baš dopala ova vest.

„Ako je avion već kupljen, smatram da bi trebalo da ga koristi", rekao je Alehandro Agilar, dodajući da „nije normalno" da se predsednicima to dešava.

Njegov sugrađanin Arturo Miranda je kazao da je predsednik ovim gestom pokazao da saoseća sa narodom, ali da „treba da se zapitamo kako će putovati na međunarodne konferencije".

Obrador je osim što je obećao da će prodati avion najavio i da će pretvoriti predsedničku palatu u kulturni centar, smanjiti sebi platu, obračunati se sa korupcijom i živeti u svom skromnom domu.