Suosnivači Instagrama Sistrom i Kriger napuštaju kompaniju

Kevin Sistorm i Majk Kriger Image copyright Reuters
Natpis na slici Kevin Sistorm (desno) i Majk Kriger (levo) su nastavili da vode Instagram čak i nakon kupovine od strane Fejsbuka 2012. godine

Suosnivači platforme za deljenje slika Instagram Kevin Sistrom i Majk Kriger napuštaju gigantsku kompaniju.

Sistrom, izvršni direktor, rekao je da napuštaju kompaniju kako bi „ponovo istraživali radoznalost i kreativnost".

Fejsbuk je 2012. godine kupio Instagram za milijardu dolara u gotovini i deonicama i sada ima više od milijardu korisnika.

Bilo je vesti o tenzijama između ovog para i Fejsbuka, a njihov odlazak predstavlja samo „so na ranu" kompaniji Fejsbuk, kojoj je ovo bila posebno teška godina..

Sistrom (34), kao izvršni direktor, i Kriger (32) kao glavni tehničar, pokrenuli su sajt za deljenje fotografija 2010, a nastavili su da ga održavaju i nakon što ga je kupio Fejsbuk.

Šta kažu njih dvojica?

Ne mnogo. Oni su navodno odluku samo saopštili rukovodstvu Fejsbuka u ponedeljak, tako da je odlazak prilično iznenadan.

U svom blogu Sister navodi: „Spremni smo za sledeće poglavlje".

„Kako bismo stvorili nešto novo, moramo da se povučemo, shvatimo šta nas inspiriše i poklopimo to sa onim što je svetu potrebno; to je ono što planiramo da radimo".

U blogu nema neprijateljskog tona. Sistrom je rekao da su obojica „uzbuđeni oko budućnosti Instagrama i Fejsbuka".

Kako je Fejsbuk odgovorio?

Direktor Mark Zakerberg je saopštio da je Instagram odražavao „kombinovane kreativne talente" njegovih osnivača.

„Naučio sam mnogo radeći sa njima u proteklih šest godina i stvarno sam uživao", rekao je. „Radujem se da vidim šta će sledeće da naprave."

Šta stoji iza odlaska?

Bilo je vesti o tenzijama u samom rukovodstvu Fejsbuka. Popularnost Instagrama je porasla u periodu kada je upotreba klasičnih usluga Fejsbuka stagnirala.

To je povećalo pritisak na Fejsbuk da uzima sve više i više novca od svojih korisnika, dodavanjem novih funkcija koje se, po mišljenju mnogih, protive jednostavnosti koju je imao Instagram.

Image copyright AFP
Natpis na slici Dominantnost Fejsbuka se možda kosila sa osnovnim načelima Instagrama

Najnoviji Instagramov proizvod, IGTV, koji omogućava objavljivanje dužih video zapisa, delom je pokušavao da se takmiči sa Jutjubom, ali nije počeo najslavnije. Na meti kritika su se ranije ovog meseca našli i snimci sa seksualnim zapisima dece koji su bili preporučeni korisnicima.

Fejsbuk je i pod stalnim pritiskom zbog problema zaštite podataka korisnika, kao i zloupotrebe platforme i širenja lažnih vesti, uključujući u političke svrhe.

Zakerberg se u martu izvinio zbog istorijskog kršenja zaštite podataka o ličnosti i u toku te nedelje je vrednost Fejsbuka opala za 58 milijardi dolara.

Čini se da je to kao i povećani pritisak konkurentskih platformi, navelo Zakerberga i njegove saradnike na jaču kontrolu.

To je u suprotnosti sa poslovnim modelom na koji su navikli Sistrom i Kriger. Sistrom je ranije pohvalio „ogromnu slobodu" koju im je Zakerberg dao otkako ih je preuzeo.

Više o ovoj priči