Amerika i Kanada postigle novi trgovinski sporazum koji će zameniti NAFTA

Donald Tramp i Džastin Trudo Image copyright AFP
Natpis na slici Odnos dvojice lidera je postao sve zategnutiji kako su razgovori tekli

Amerika i Kanada su postigle novi trgovinski sporazum, zajedno sa Meksikom, kako bi se zamenio trenutni Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Novi dogovor između Amerike, Meksika i Kanade (USMCA) bi trebalo da garantuje Americi veći pristup kanadskom tržištu mleka, ali i da ponudi zaštitu Kanadi ukoliko SAD nastave sa planovima za nametanje carina na izvoz automobila u Ameriku.

Ipak, u zajedničkoj izjavi nisu otkriveni detalji dogovora.

Američki predsednik Donald Tramp je dugo želeo da zameni NAFTA sporazum.

Doskora je delovalo kao da bi Kanada mogla da bude isključena iz konačnog dogovora.

„Kanada i Sjedinjene Države su danas, zajedno sa Meksikom, postigle dogovor o novom, savremenom trgovinskom sporazumu za 21. vek - USMA dogovor", izjavili su trgovinski predstavnik Amerike Robert Lajthajzer i kanadska ministarka spoljnih poslova Kristija Frilend u zajedničkoj izjavi.

Dogovor će „našim radnicima, poljoprivrednicima, uzgajivačima i preduzećima pružiti kvalitetan trgovinski sporazum koji će rezultirati slobodnijim tržištem, pravednijom trgovinom i boljim ekonomskim rastom u regionu".

Novi sporazum je usvojen nakon što je Amerika vodila trgovinske bitke na nekoliko strana ove godine, a to uključuje i uvođenje carine na uvoz čelika i aluminijuma iz Meksika i Kanade.

Kakav je novi dogovor?

Iako tačni detalji dogovora još uvek nisu objavljeni, očekuje se da će novi sporazum sadržati ključne odredbe o kanadskoj industriji mleka i izvozu automobila u SAD.

Američki farmeri će imati pristup oko 3.5 odsto kanadskog tržišta mleka, prenosi Rojters citirajući druge izvore.

Kanadska automobilska industrija će navodno biti zaštićena od potencijalnih carina Amerike.

Carine na čelik i aluminijum zasad ostaju, navode izvori.

Kako je došlo do dogovora?

Amerika je u avgustu postigla dogovor s Meksikom, ali odnosi sa Kanadom po pitanju dogovora postaju sve zategnutiji poslednjih nedelja.

Trampova administracija je odredila nedelju kao krajnji rok za postizanje dogovora sa Kanadom.

Zaštitnička politika koju Tramp sprovodi omogućila je Americi više individualnih sporazuma, odbacujući multilateralne dogovore i stvarajući izazov za svetsko slobodno tržište.

Ovakvom politikom Tramp je već započeo trgovinski rat sa Kinom, koji već šteti kompanijama i mogao bi da poljulja globalni ekonomski rast.


Dogovor donosi olakšanje

Džesika Marfi, BBC novinarka iz Toronta

Ovaj dogovor je bio u pripremi 13 meseci i nekada je delovalo kao da nikada neće biti postignut.

Američki predsednik Donald Tramp je više puta pretio da će napustiti NAFTA sporazum ili odustati od Kanade nakon postignutog dogovora sa Meksikom u avgustu.

Odnos dvojice lidera je postao sve zategnutiji kako su razgovori tekli.

Stoga, postizanje dogovora predstavlja olakšanje za mnoge industrije u Americi i Kanadi koje zavise od NAFTA sporazuma i koje su bile u neizvesnosti otkako su razgovori počeli.

Ipak, Trudo je isticao da neće pristati na trgovinski sporazum koji nije u najboljem interesu Kanade.


Više o ovoj priči