Kinesko bekstvo iz zatvora: Ovo se jako retko dešava

bekstvo iz zatvora Image copyright China National Radio
Natpis na slici Dvojica zatvorenika su 33-godišnji Vang Lei i 39-godišnji Zang Guilin

U Kini, oni koji beže iz zatvora - gotovo da ne postoje. Zato se i slučaj dvojice muškaraca koji su pobegli iz zatvora Lijoning - pretvorio u nacionalni lov.

Još je neobičnije da kineski mediji pozivaju javnost da pomogne u pronalaženju begunaca, kao i da objave nagradu za informacije koje bi dovele do njihovog hvatanja. Nagrada je 14.558 dolara.

Par, za koji se i dalje veruje da je u pokrajini iz koje je pobegao, služio je kazne u severoistočnoj pokrajini Lijaoning.

Kineski mediji obično se uzdržavaju od objavljivanja incidenata koji mogu da izazovu javne nerede i izveštavaju samo kada se incident već završi i sve opet bude pod kontrolom.

Ko je pobegao?

Dvojica zatvorenika su 33-godišnji Vang Lei i 39-godišnji Zang Guilin.

Mediji su prvo objavili da je pobegao Vang Lei, koji je osuđen na smrt zbog kidnapovanja 2017. godine. Izveštaji govore da je njegovo pogubljenje suspendovano na dve godine, a da je krajem 2017. godine odlučeno da će služiti doživotnu kaznu zbog dobrog ponašanja.

Mnogo više su mediji izvestili o 39-godišnjem Zang Guilinu, koji je izdržavao doživotnu kaznu za pljačku. Prvobitno je osuđen na sedam godina zatvora u 2001. godini, ali je ponovo bio osuđen 2008. godine, godinu dana nakon što je pušten iz zatvora.

On je osuđen na doživotnu kaznu zatvora 2009. godine, ali mediji tvrde da je dva puta pokušao da pobegne tokom izricanja kazne. Poznato je da je nasilan i da je namerno povredio još jednog zatvorenika 2014. godine, piše The Paper.

Kako su uspeli da pobegnu?

Postoje različiti izveštaji o tome kako su muškarci uspeli da pobegnu.

Sajt Beijing Youth Daily je ranije objavio da su zatvorenici pobegli u uniformama koje su ukrali od stražara i koristili svoje kartice za pristup.

Međutim, državna radio stranica kasnije je pojasnila da tačni detalji o bekstvu muškaraca još nisu potvrđeni, dodajući da su muškarci mogli da pobegnu kroz prozor.

S obzirom na to da su oba muškarca izdržavala doživotne kazne, pretpostavlja se da je zatvor osiguran na najvišem nivou.

Incident je izazvao snažnu kritiku u medijima - prema zatvorima.

Hiljade ljudi je progovorilo da je zatvorsko osoblje nesposobno i optužuje ih za zanemarivanje dužnosti. Neki su izrazili strah za svoju sigurnost, imajući u vidu ozbiljnost osuđenika.

Da li je bilo drugih bestava za koje znamo?

Image copyright CCTV-13
Natpis na slici Pre četiri godine, muškarci su obegli iz kineskog zatvroa, nakon što su ubili stražara i ukrali uniforme

Sličan incident dogodio se u septembru 2014. godine, kada su trojica zatvorenika pobegla iz zatvora, koji je visoko obezbeđen, u severozapadnom gradu Harbin.

Muškarci, Gao Iulun, Vang Damin i Li Haivei, pobegli su nakon što su ubili stražara i ukrali uniforme.

Pronađeni su nakon sedam dana.

Povezane teme

Više o ovoj priči