Nobelova nagrada za mir - aktivistima borcima protiv silovanja

Nadija Murad Image copyright Getty Images
Natpis na slici Nadija Murad je 2014. godine postala lice kampanje za oslobađanje Jazidija

Nobelova nagrada za mir 2018. godine dodeljena je aktivistima protiv silovanja u ratovima - Nadiji Murat i Denisu Mukvege.

Berit Rejs Andersen, predsedavajuća Nobelove komisije, je rekla da je ovaj par odigrao „ključnu" ulogu u borbi protiv zločina.

Murad je Jazidi žena, koju su mučili i silovali vojnici Islamske države. Mukvege je ginekolog iz Konga koji je radio sa žrtvama.

Ove godine je za prestižnu nagradu nominovano 331 pojedinaca i organizacija .

Imena dobitnika su objavljena u Oslu, a nagrada im je dodeljena za „napore da prekinu korišćenje seksualnog nasilja kao oružja u ratu", rekla je Andersen.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Mukvege je ekspert za rad sa žrtvama seksualnog zlostavljanja

Za Mukvegea i njegove kolega u DR Kongo se navodi da su radili sa oko 30.000 žrtava silovanja. Oni su se suočili sa posledicama ozbiljnih seksualnih povreda, do kojih je mahom došlo u ratnim slučajevima.

Murad je postala lice kampanje za oslobađanje Jazidija. Kampanja treba da zaustavi trgovinu ljudima. Sama Murad je od Islamske države pobegla u novembru 2014. godine.

Ranije ove nedelje Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je Doni Strikland, trećoj ženi koja je dobila ovu nagradu u istoriji i prvoj u poslednjih 55 godina. Kanađanka nagradu deli sa Arturom Aškinom iz SAD-a i Žerarom Muruom iz Francuske.

Nobelovu nagradu za medicinu dobila su dva naučnika - profesor Džejms Pi Alison iz SAD i profesor Tasuku Hondžo iz Japana - koji su otkrili kako se boriti protiv raka imunim sistemom.

Više o ovoj priči