Boko Haram: Ubijena još jedna žena u Nigeriji

Žene na pijaci posle eksplozije Image copyright AFP
Natpis na slici Boko Haram je preuzeo odgovornost za otmicu u Nigeriji

Aktivisti Boko Harama su ubili radnicu u humanitarnoj organizaciji, kidnapovanu u martu, potvrdila je nigerijska vlada.

Džihadisti su u septembru ubili babicu koja je oteta u isto vreme.

Pripadnici ove militantne grupe drže i 15-godišnju devojčicu i drugu medicinsku radnicu.

Međunarodni komitet Crvenog krsta je u nedelju apelovao na poštedu njihovih života kako se približavao krajnji rok koji su izdali militanti.

Nigerijski ministar za informisanje i kulturu Alhaji Lai Mohamed rekao je u ponedeljak da je vlada „duboko potresena" vešću o ubistvu i dodao da će vlada „držati pregovore otvorenim i nastaviti da rade na oslobađanju nevinih žena koje su u pritvoru otmičara".

Medicinske radnice Hauva Mohamed Lima i Elis Lokša su kidnapovane zajedno sa babicom Sajfurom Husein Korsom u martu dok su radile u gradu Randu sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta.

Devojčica koju takođe drže, bila je među 110 devojčica kidnapovanih u školi u gradu Dapči u februaru. Većina učenica je oslobođena, ali devojčica koja je odbila da pređe u islam, ostala jezarobljena.

Korsa je ubijena prošlog meseca i frakcija koja ju je držala je - poznata kao pokrajina Islamska država zapadne Afrike - pretila je da će ubiti još jednog taoca u ponedeljak ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

„Slušamo razočaravajuće izveštaje da je Hauva pogubljena. U ovoj fazi mi nemamo potvrdu da je to tačno. Očajni, nadamo se da nije. Ova situacija je strašna, mislimo na njenu porodicu", rekla je u ponedeljak za Rojters porparolka Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Povezane teme

Više o ovoj priči