I Džejms Bond je nežni tata - ne podsmevajte mu se

Danijel Krejg nosi bebu Image copyright Splash News
Natpis na slici Danijel Krejg i Rejčel Vajs imaju bebu
Presentational white space

TV voditelj Pirs Morgan je doveo u pitanje maskulinitet zvezde filmova o Džejsmu Bondu Danijela Krejga zbog nošenja nosiljke za bebe - komentar koji je mnoge ljude iznenadio.

Voditelj emisije Dobro jutro, Britanijo je na Tviter okačio sliku Danijela Krejga kako nosi ćerku u roditeljima omiljenoj „kengur" nosiljki.

On je napisao „Oh 007... zar i ti?!!! #nosiljke #emaskuliraniBond"

Morganov komentar o pedesetogodišnjem glumcu, čija ćerka je rođena pre svega nekoliko nedelja, izazvao je lavinu komentara i kritika njegovog stava o muškarcima.

Među onima koji su se javili nalazi se i superheroj Kapetan Amerika - dobro, glumac Kris Evans koji tumači njegov lik u Marvelovim filmovima.

Mnogi muškarci su brzo odgovorili sa fotografijama sebe kako na isti način nose decu.

Ostali su komentarisali kako prikazivanje brige muškaraca predstavlja lepu osobinu.

Jedna korisnica Tvitera, Suzi, napisala je: „Moj muž nikada nije izgledao zgodinije nego kada je nosio dete. Pirse, to se zove roditeljstvo."

I muškarci u Srbiji slede Bondov primer

Izgleda da bi i brojni očevi iz Srbije imali šta da odgovore Morganu Pirsu, s obzirom da, kako navodi Danijela Birta Čkonjević, savetnica za nošenje beba u maramama i nosiljkama škole Die Trageschule, „ima sve više očeka koji na ovaj način nose bebe".

„Trenutno se majke više interesuju, ali kada očevi vide koliko bebe uživaju da budu nošene i koliko je to olakšanje, kako za decu, tako i za roditelje, onda se i oni odluče da nose", kaže Čkonjević za BBC.

Njena koleginica Iva Sladić kaže da na babywearing druženja i radionice majke često dolaze sa supruzima i da očevi „obično nose decu u nosiljkama na kopče, ali ima i onih koji reše da savladaju i marame".

Image copyright Hug Bug
Natpis na slici Sve više očeva se odlučuje da nosi bebu u marami

Osvrćući se ma opaske Morgana Pirsa da nosiljke čine muškarce, manje muževnim, Čkonjević kaže da nije čula da je neki otac dobio takav komentar.

„Upravo je suprotno. Uglavnom se ljudi razneže i pohvale ih i očevi budu jako ponosni što svoje dete nose tako."

Dodaje da je dovoljno da se muškarac jednom prošeta ulicom noseći bebu u kengur nosiljkama i da bude „kupljen" za tu praksu.

Ali kada je nošenje beba u pitanju nije reč samo o praktičnosti. Nataša Stojkić, jedna od osnivačica Hug Bug, firme koja se bavi proizvodnjom marama za nošenje kaže da se na taj način razvija posebna bliskost između beba i roditelja.

„Marama je kao produžetak trudnoće. Beba je u maminom stomaku u potpuno sigurnom okruženju, zaštićena je i ušuškana i razvija poseban odnos bliskosti sa majkom", kaže Stojkić za BBC.

„Otac nema tu vrstu bliskosti, ali kada se beba rodi, jedan od načina da se razvije bliskost jeste da otac nosi bebu."

Njihova firma ima i posebnu Fejsbuk stranicu Hug Bug Tate, posvećenu upravo očevima koji ponosno nose bebe u maramama.

„Mislimo da ti očevi imaju poseban senzibilitet i da su atkraktivni drugim ženama, što im jeste važno kao nekakva potvrda muževnosti", kaže Stojkić.

Bez obzira na reakcije, Morgan je ostao dosledan svojim stavovima.

„Ja samo mrzim nosiljke. Znam da Tviter mafija pokušava da me natera da ih zavolim - ali neće uspeti da izvrše zadatak."

Čak je probao i da pridobije Donalda Trampa, ali američki predsednik još uvek nije odgovorio na tvit.

Njegova koleginica iz emisije Dobro jutro, Britanijo, Suzana Rid, koja ne propušta priliku da se raspravlja sa Morganom, ima poslednju reč.

Ona je tvitovala: „Nijedna žena nema problem sa tim da muškarac nosi bebu u nosiljci."

„Ovo je TVOJ problem."

Više o ovoj priči