Najtraženiji španski trgovac drogom: Predao se nakon što je u spotu ismevao policiju

Francisko Tejon se pojavio na snimku sa nekim od najpoznatijih regeton igrača

Autor fotografije, Clase A/M-Audiovisual/DG Flow

Potpis ispod fotografije,

Francisko Tejon se pojavio na snimku sa nekim od najpoznatijih regeton igrača

Jedan od najtraženijih trgovaca drogom iz Španije, Francisko Tejon, predao se policiji blizu granice sa Gibraltarom. Ovo se dogodilo samo dve nedelje nakon što se pojavio u neobičnom muzičkom spotu.

Policija ga smatra šefom klana Kastana, a u bekstvu je od 2016. godine.

U videu je ismevao policiju što nije uspevala da ga pronađe.

Njegov brat je uhapšen u junu tokom velike policijske operacije.

Ko je 'Isko'?

Poznatiji kao "Isko", Francisko Tejon i njegova banda su u jednom trenutku držali čak 80 odsto lokalnog tržišta kanabisa u graničnom gradu Linea de Koncepsion, koji je godinama povezivan sa trgovinom drogom. Droga je često krijumčarena iz Maroka, u blizini Gibraltaskog moreuza.

Članovi klana Kastana su se prvo bavili krađom duvana, ali su prešli na drogu, što im je omogućilo da žive u luksuznim hotelima, sa jahtama i brojnim ženama, prenosi agencija Efe.

Francisko Tejon i njegov brat Antonio pobegli su u Maroko kada je 30 pripadnika klana uhapšeno u prekograničnoj policijskoj operaciji.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Francisko Tejon je rekao da je pregovarao o predaji sa policijom, pre nego što je u sredu ujutro ušao u policijsku stanicu.

Ispostavilo se da su se zatim vratili na područje oko La Lineje, a sumnja se da su povezani sa napadom na bolnicu prošlog februara. Tada je 20 ljudi je upalo u zgradu bolnice i oslobodilo člana klana koji je bio povređen, kada se njegov motocikl srušio dok je pokušao da izbegne hapšenje.

Antonio Tejon, Franciskov brat, uhapšen je u kući u La Linei tokom velike policijske akcije u junu.

Tejononov video

Njegov brat je uspeo da pobegne, a zatim se 2. oktobra pojavio u muzičkom spotu španskog regeton pevača Clase A. Regeton je muzički stil koji se razvio u Latinskoj Americi, a popularan je i u Španiji.

Begunac se na spotu vidi kako izlazi iz Bentlija, stoji uz pevača, a zatim ulazi u kuću prepuna žena u bikiniju.

Kada je pesma Kandela izašla na Jutjubu, policija je krenula u potragu za dokazima. Prema postovima pevača Clase A na društvenih mrežama, video je snimljen u dvorcu u južnoj provinciji Malaga.

Prošlog meseca su se na anonimnom Instagram nalogu pojavile slike trgovaca drogom koji uživaju na žurkama, uz uvredljive komentare i pretnje.

Iako nije bilo naznaka da je Francisko Tejon bio među njima, španska policija je verovala da fotografije mogu da im pomognu.

Policija je nedavno pojačala napore da se izbori sa trgovcima drogom u regionu. Pre godinu dana se predao još jedan šef klana, koji nosi nadimak „Mesija hašiša".

Francisko Tejon je rekao da je pregovarao o predaji sa policijom, pre nego što je u sredu ujutro ušao u policijsku stanicu.