Otkriveni rusko-iranski trol tvitovi usmereni na političke kampanje

Tviter grafika Image copyright Getty Images/Twitter
Natpis na slici Učestvovalo je 3.800 ruskih i 770 iranskih Tviter naloga

Tviter je objavio više od 10 miliona tvitova koje su uz državnu pomoć kačile ruske i iranske „trol farme".

Objavljeno je više od 360 gigabajta materijala da bi se pomogla istraživanja o tome kako je ova platforma iskorišćena za manipulisanje publikom.

Tvitovi su objavljeni u periodu od 2013. do 2018. godine i sadrže reference na američke predsedničke izbore i britanski EU referendum.

U ovim kampanjama je učestvovalo 4.570 naloga.

Rane analize BBC tima za obradu podataka ukazuju da je reč „Bregzit" pomenuta u 3.789 tvitova povezanih sa ruskom agencijom IRA, od kojih su svi objavljeni na dan glasanja ili kasnije.

Takođe, hešteg #reasonstoleaveeu (razlozi za napuštanje EU) se našao u 1.092 tvitova objavljenih na dan referenduma.

Tviter je pred Donjim domom u februaru izjavio da je otkrio 942 tvita koja se tiču Bregzita okačenih preko IRA naloga.

BBC smatra da je Tviter računao samo originalne objave, a ne i ritvitove, koji, prema mišljenju ove društvene mreže, mogu da predstavljaju razliku.

U svakom slučaju, objave koje se tiču Bregzita čine samo mali deo aktivnosti ruskih naloga.

Politička umešanost

Atlanstkom savetu je ranije omogućen pristup podacima i oni su objavili svoja zapažanja na sajtu Medijum.

Image copyright Atlantic Council/Twitter
Natpis na slici Ovaj nalog povezan sa agencijom IRA je privukao 4.966 pratilaca pre nego što je ugašen

U izveštaju se navodi da su dve trol operacije bile najuspešnije u Americi, ali da nisu imale mnogo uticaja na javnu raspravu van nje.

„Glavni cilj je bio umešanost u predsedničke izbore i sprečavanje pobede Hilari Klinton, ali takođe se radilo na razdvajanju američkih onlajn zajednica, davanju podrške ruskim međunarodnim interesima i smanjivanju poverenja u američke institucije", navode autori.

Dodaju da je iranska kampanja izgleda više bila usredsređena na širenje vesti iz same Iranske vlade preko linkova koji vode ka različitim veb sajtovima.

Image copyright Atlantic Council/Twitter
Natpis na slici Tvit Ruskog tviter naloga je bio usmeren kao crnom stanovništvu

Atlantski savet je takođe izjavio:

  • jedan lažni nalog koji je navodno predstavljao crnu Amerikanku je konstantno kačio objave o pucnjavi u školi u Parklendu, dok je drugi, takođe maskiran iza nepostojeće žene, Trampa opisao kao „izdajničkog ludaka koji je seksualni predator i rasista"
  • drugi ruski nalog je koristio haštag #FireKushner (otpustite Kušnera) stotinu puta nakon što je predsednikov zet, Džared Kušner, optužen za vazdušne napade Amerike na Siriju
  • navodni ruski „liberalni" nalozi su više angažovali korisnike nego oni naizgled „konzervativni" koji su bili na strani američkog predsednika
  • mnogi ruski tvitovi su bili usmereni ka domaćoj publici - lider opozicije Aleksej Navaljni je pomenut 14.728 puta, uključujući tvrdnje da je lopov i propali političar, dok je ruski predsednik Vladimir Putin pomenut 166.482 puta i nazivan „mirotvorcem"
  • iranski nalozi su slali poruke na francuskom sa naslovom „Ono što niste znali o Božiću" raznim novinarima i komentatorima više od 23.000 puta kako bi ih naveli da kliknu na link
  • britanska premijerka Tereza Mej je tokom iranske kampanje pomenuta 344, francuski predsednik Emanuel Makron 3.661, a nemačka kancelarka Angela merkel 2.072 puta

Više o ovoj priči