Bregzit: EU spremna da produži period tranzicije

Tereza Mej
Natpis na slici Tereza Mej je predložila da se rok produži „za nekoliko meseci"

EU kaže da je spremna da produži post-bregzitni period tranzicije ukoliko Velika Britanija to želi.

Trenutna dužina perioda tranzicije - osmišljenog da ublaži put od Bregzita ka ustaljenom putu Britanije i EU - iznosi 21 mesec.

Ali kako obe strane ne uspevaju da postignu dogovor, premijerka Velike Britanije je predložila da se rok produži „za nekoliko meseci".

Neki zagovornici Bregzita su ljutito reagovali na ovaj predlog.

Izvor iz EU je izjavio za BBC da su moguće „finansijske posledice" ukoliko Britanija produži period tranzicije.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je razgovarao sa novinarima po završetku samita u Briselu na kojem nije došlo do rešenja o zaobilaženju novih kontrola na granici između Severne Irske i Republike Irske nakon Bregzita.

On je rekao da ukoliko „Britanija odluči da produži period tranzicije, to bi moglo da bude od pomoći za postizanje dogovora i siguran sam da će lideri biti spremni da razmotre tu opciju".

Tusk je rekao da je sada „u mnogo boljem raspoloženju" nego nakon poslednjeg samita u Salzburgu.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da će se produžetak perioda tranzicije „verovatno dogoditi", dodavši da je to dobra ideja zato što ostavlja prostor za razvijanje dugoročnog odnosa između Britanije i EU.

Tereza Mej je ranije rekla da je produžetak tradicije nova ideja koja se rodila tokom pregovora, ali da se ne očekuje njena realizacija.

U čemu je problem?

Britanija bi trebalo da napusti EU 29 marta 2019. godine, i period tranzicije, koji Tereza Mej voli da naziva periodom implementacije, osmišljen je kako bi ublažio put budućih odnosa.

Tokom ovog tranzicionog perioda, koji bi trebalo da se završi 31. decembra 2020 godine, odnos između EU i Velike Britanije uglavnom ostaje isti.

Britanija je pristala da privremeno zaustave formiranje čvrste granice - kao garanciju da se neće sprovoditi carinske kontrole - u slučaju rupe između perioda tranzicije i stupanja na snagu budućih odnosa.

Problem je što obe strane moraju da se dogovore kakav će oblik imati to privremeno zaustavljanje formiranja granica i koliko će trajati.

Image copyright AFP
Natpis na slici Produžetak perioda tranzicije će se „verovatno dogoditi", rekao je Junker

Reakcije na ideju o produžavanju tranzicije

Na pitanje da li bi podržao produžavanje tranzicionog perioda, lider laburista Džeremi Korbin je rekao „Premijerka se upetljala u ovaj haos zato što nije uspela da postigne nijedan smisleni dogovor sa EU".

Simpatizeri Bregzita takođe nisu impresionirani.

Konzervativac Džejkob Ris-Mog je za Skaj Njuz izjavio da je ovo „poprilično bedan pokušaj izbegavanja rešavanja problema".

Gostujući u emisiji BBC Radija 4, bivši konzervativni ministar Nik Bols je period produžavanja tranzicije objasnio kao „očajnički poslednji pokušaj" i upozorio da Tereza Mej gubi podršku torijevaca.

Premijer Republike Irske Leo Varatkar je rekao da duži period tranzicije nije zamena za konkretan dogovor oko granica.

Ali je rekao da ideja može u neku ruku biti korisna, dodajući „ukoliko pomogne da se ljudi uvere da se privremeno zaustavljanje formiranja granica neće desiti, to je pozitivna stvar".

Više o ovoj priči