Džamal Kašogi: Saudijska Arabija priznala da je novinar ubijen

Protest u Rijadu Image copyright AFP
Natpis na slici Kašogi je nestao 2. oktobra

Saudijska Arabija je priznala da je novinar Džamal Kašogi ubijen u „zločinačkoj operaciji" koja je izazvala međunarodni protest.

Ministar inostranih poslova Adel al-Džabeir je rekao za Foks Njuz da je taj potez bio „stravična greška" i odbacio je umešanost prestolonaslednika Muhameda bin Salmana.

Kašogi je poslednji put viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra.

Saudijska Arabija je pod ogromnim pritiskom da objasni ubistvo novinara iznela protivrečne informacije.

Prvo je saopštila da je on napustio zgradu nepovređen, a onda je u petak prvi put priznala da je mrtav, objašnjavajući da je ubijen u tuči.

Turski zvaničnici veruju da je Kašogija, koji je kritikovao saudijsku vladu, ubio tim agenata te zemlje u zgradi - a dodali su i da imaju dokaze za to.

Kako se saudijska verzija događaja menjala?

Adel al-Džabeirov komentar za Foks Njuz u nedelju u kom opisuje incident kao ubistvo, je jedan od najdirektnijih koji dolazi od saudijskih zvaničnika.

„Mi smo rešeni da nađemo činjenice. I rešeni smo da kaznimo onog ko je odgovoran za ubistvo", rekao je.

„Pojedinsci koji su ovo uradili, uradili su to neovlašćeno", dodao je. „Očigledno je napravljena strašna greška, a greška je bio i pokušaj da se to prikrije."

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media captionNa kamerama se vidi ulazak novinara u konzulat

Kazao je i da ne znaju gde je telo i insistirao na tome da ubistvo nije naručio prestolonaslednik bin Salman, koji je jedan od najuticajnijih ljudi u Saudijskoj Arabiji.

„Čak ni šef naše obaveštajne službe nije bio obavešten o slučaju", kazao je reč o „zločinačkoj operaciji".

Ministar je ovo izjavio nakon što je Saudijske Arabija u subotu saopštila da je Kašogi ubijen u konzulatu pre više od dve nedelje. U saopštenju javnog tužioca navedeno je da je ubijen kada je izbila „prva tuča" sa ljudima sa kojima se sastajao u konzulatu.

Do tog trenutka - tokom 18 dana - vlasti su tvrdile da je saudijski disident poslednji put viđen kako napušta zgradu živ.

Ali sada kažu da su uhapsili 18 ljudi, otpustili dva pomoćnika Muhameda bin Salmana i osnovali komisiju koja treba da reformiše obavještajnu službu.

I kralj Salman i prestolonaslednik su u nedelju telefonom izrazili saučešće Kašogijevom sinu, javlja saudijska novinska agencija.

Salah Kašogi živi u Saudijskoj Arabiji i, prema Vol Strit Džurnalu, nije mu bilo dozvoljeno da napusti zemlju da poseti oca koji je živio u dobrovoljnom egzilu u SAD.

U međuvremenu, Hašogijeva verenica, koja je podigla uzbunu zbog nestanka nakon što ga je satima čekala ispred konzulata, dobila je 24-satnu policijsku zaštitu, izveštava turska državna novinska agencija Anadolija.

Kakva je međunarodna reakcija?

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp je u nedelju u intervjuu za Vašington Post rekao da je bilo „prevara" i „laži" u saudijskom objašnjenju, ranije rekavši da je mislio da su njihove izjave kredibilne.

Rekao je da bi „voleo" da prestolonaslednik nije odgovoran. On je pomenu i mogućnost uvođenja sankcija i dodao da bi prekid dogovora o naoružanju „boleo nas više nego što bi njih povredio".

Velika Britanija, Francuska i Nemačka izdale su saopštenje u kome kažu da su šokirani zbog ubistva i zahtevaju puno objašnjenje.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da neće dozvoliti da se izvoz oružja u Saudijsku Arabiju nastavi s obzirom na „trenutne okolnosti", a kanadski premijer Džastin Trudo zapretio je otkazivanjem ugovora o odbrani od više milijardi dolara sa kraljevstvom zbog afera.

Ali nekoliko regionalnih saveznika Saudijske Arabije - Kuvajt Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati - izrazilo je podršku bin Salmanu.

U nedelju je i truski predsednik Redžep Tajip Edogan rekao da će u utorak u parlamentu otkriti „golu istinu" o ovom pitanju.

Gde je sada istraga?

Iako je Turska prestala da zvanično optužuje Saudijsku Arabiju za ubistvo, istražitelji tvrde da imaju audio i video dokaze koji pokazuju da je Kašogija ubio tim agenata u konzulatu.

Policija je pretražila obližnju šumu u Istanbulu, jer se veruje da je telo tamo zakopano, ali dosad ništa nije nađeno.

Image copyright AFP
Natpis na slici Sumnja se da je telo zakopano u Beogradskoj šumi u Istanbulu

I konzulat i rezidencija konzula su pretraženi.

Rojters je u nedelju preneo da je razgovarao sa zvaničnikom iz Saudijske Arabije koji je rekao da je Kašogi ugušen nakon što se odupirao pokušajima da ga silom vrate u Saudijsku Arabiju.

Njegovo telo je potom umotano u tepih i dato lokalnom „saradniku" da ga se reši.

Saudijski operativac je tada navodno obukao Kašogijevo odelo i napustio konzulat, kako bi na snimku sigurnosnih kamera izgledalo da je disident živ izašao iz zgrade.

Zvaničnik je rekao da su se saudijske izjave promenile zbog „lažnih informacija koje su tada dobijane u interakciji".

Više o ovoj priči