Holandski "Monti Pajton hod" pri prelasku ulice - hit

"Smešni hod" u gradu Spidžkinesu Image copyright SBS6
Natpis na slici Hodaj ovako

Grad u Holandiji je zvanično uveo znak za prelazak ulice "smešnim hodom" u čast čuvenog skeča iz komičnog programa "Monti Pajtonov leteći cirkus" koji se emitovao na mreži BBC sedamdesetih godina 20. veka.

Spidžkines blizu Roterdama zamenio je uobičajeni znak za prelazak pored gradske većnice, znakom na kome čovek s cilindrom i akten tašnom podiže nogu visoko u vazduh, što je pokret koji je izvodio Džon Kliz u skeču "Ministarstvo smešnog hoda", izveštava televizija NOS.

Alojz Bil, ljubitelj ovog programa, video je da je neki šaljivdžija u Švedskoj postavio ovaj znak, pa je tražio od gradskog veća da uvede znak za prelazak ulice smešnim hodom kao zvaničan saobraćajni znak.

"Kliz je pravio parodiju na čoveka iz nekog ministarstvo, a ponekad se čudne stvari dešavaju čak i u gradskoj skupštini", izjavio je za sajt AD Njuz.

Odbornik Jan Vilem Mijnans je prihvatio ovu ideju i učestvovao je na neformalnom otvaranju ovog pešačkog prelaza.

"Sjajno je kad vidite da ljudi prelaze ulicu smejući se, tako da se nadamo da će svi koji budu koristili ovaj prelaz imati osmeh na licu", rekao je okupljenima na prelazu, a zatim pokušao da i sam hoda kao jedan od Pajtonovaca.

Najkonfuzniji saobraćajni znak na svetu

Image copyright SBS6
Natpis na slici Odbornik Mijnans

Ovaj prelaz je na veoma prometnom mestu u gradu, a Mijnans je uverio građane, bez obzira na blesavost hoda "saobraćajni propisi i dalje važe i kola moraju da stanu kad vide pešaka".

Ako se ispostavi da smešan hod ometa vozače, gradske vlasti će vratiti znak na staro.

Građani Spidžkinesa su dočekali ovu ideju s puno entuzijazma i na svojom profilima na društvenim mrežama objavili su slike na kojima se blesave dok prelaze ulicu.

Alojz Bil je sugrađanima pokazao kako tačno Džon Kliz hoda dok prelazi ulicu.

Image copyright Wegmann/Wikimedia Commons
Natpis na slici Strit art inspirisan "smešnim hodom" je popularan širom Evrope

Gradovi širom sveta od Otave u Kanadi do Orjea u Norveškoj su imali slične znakove, koje su postavljali građani, ali ovo je prvi zvanični prelaz za smešni hod.

Serijal Monti Pajton je i dalje popularan u Holandiji, Džon Kliz je otvorio mural na kome je prikazan smešni hod u gradu Ajndhoven pre dve godine.

Image copyright Editie NL
Natpis na slici Alojz Bil pokazuje kako se to radi

Reporter: Martin Morgan

Povezane teme

Više o ovoj priči