Centralno-evropski univerzitet u Mađarskoj upozorava poslednji put

Studenti i predavači Centralno-evropskog univerziteta na prostestu u Budimpešti. Image copyright Getty Images
Natpis na slici Predavači i studenti su 2017. godine izašli na ulicu kada su narodni poslanici izglasali veća ograničenja za rad CEU

Centralno-evropski univerzitet (CEU) u Budimpešti preti da će većinu predavanja preseliti u Beč ukoliko mađarska vlada ne ukloni pravne prepreka akademskoj slobodi.

Vlada Viktora Orbana insistira na tome da CEU - koji je registrovan u SAD - ostane u državi, iako je napada osnivača ovog univerziteta Džordža Sorosa.

Ipak, različiti izvori navode da vlada nije ispoštovala dogovor po kome bi CEU nastavio da izdaje diplome koje su akreditovane u Americi.

Univerzitet zahteva odgovor do 1. decembra.

Rektor CEU Majkl Ignjatijef insistira na tome da će CEU ostati na neki način prisutan u Budimpešti bez obzira na razvoj događaja, ali da su u toku radovi na privpremenom kampusu u Beču gde bi najveći deo predavanja trebao da se preseli do septembra 2019. godine.

„Ako Vlada misli da će nas se tako lako otarasiti, vara se", rekao je za BBC.

Zašto je CEU meta?

Centralno-evropski univerzitet, koga podržava Evropska Komisija, američka vlada, akademici i dobitnici Nobelovih nagrada iz celog sveta, ima 1400 postdiplomaca iz više od 100 zemalja koji se visoko kotiraju na svetskim tabelama univerzitetskih liga.

U svakom slučaju, CEU je postao simbol borbe između liberala i nacionalističkih populista u Mađarskoj.

Image copyright CEU
Natpis na slici Džordž Soros (desno) na otvaranju CEU u januaru 1995. godine sa prvim predsednik univerzizeta Alfredom Stepanom.

Premijer Viktor Orban je u julu 2014. godine rekao da podržava „neliberalno" društvo, a godinu dana kasnije prvi put lično napao Sorosa, rekavši da su njegova liberalna mišljenja kriva za priliv izbeglica i migranata u Evropu.

Bilo je samo pitanje vremena kada će njegova vlada napasti ono na šta je Soros najponosniji - Centralno-evropski univerzitet, koji je osnovao 1993. godine. Soros, tajkun i filantrop rođen u Mađarskoj, važi za bastion ideala otvorenog društva.

Mađarska zabranila spavanje na javnim mestima

EU izglasala disciplinske mere protiv Mađarske

EU: Mađarski zakon o migrantima nelegalan

Uništen sumnjivi paket za Sorosa

Mere vlade pritegle čvor oko univerziteta

Vlada Viktora Orbana je u aprilu 2017. godine menjala Zakon o visokom obrazovanju na način koji gotovo da onemogućuje delovanje CEU. Vlada je odbila da pregovara direktno, a predstavnci univerziteta i vlasti su se samo jednom sasatali.

Zvaničnik vlade je u septembru 2017. godine postigao dogovor sa predstavncima države Njujork - u kojoj je univerzitet i registrovan - da dozvole CEU da ostane u Budimpešti kao unverzitet sa sedištem u SAD koji izdaje diplome akreditovane u Americi. Ali izvori iz univerziteta kažu da to nije ispošteno.

Od kada je Orban treći put osvojio većinu na izborima u aprilu 2018. godine, stav vlade je još više očvrsnuo po ovom pitanju.

Univerzitetu je u septembru 2018. godine rečeno da ne postoji sporazum za potpisivanje. Program namenjen studentima izbeglicama u Mađarskoj je otkazan zbog novog zakona pod kojim se rizikuje novčana kazna; a smeur posvećenom studijama roda povučena je mađarska akreditacija.

SAD na strani univerziteta

Uprkos neprijateljskom stavu američkog predsednika Donalda Trampa prema Džordžu Sorosu, ambasador SAD u Mađarskoj David Kornštajn rekao je da je opstanak univerziteta u Budimpešti temelj odnosa SAD i Mađarske.

On je sada u kontaktu sa mađarskom vladom kako bi pokušao da spasi univerzitet.

Ukoliko bi kampus CEU u Budimpešti bio ugašen to bi bio gorak udarac za oslabljenu i podeljenu opoziciju mađarske vlade.

Neki od najvećih kritičarskih medija u Mađarskoj su u poslednje vreme preuzeli oligarski naklonjeni vladi i zatvorili ih, ili su ugašeni pod političkim pritiscima u poslednjih godinu dana.

Fond za otvoreno društvo koje finansira Džordž Soros je u maju ove godine preselio sedište iz Budimpešte u Berlin, zbog „represivnog političkog i pravnog okruženja" u Mađarskoj.

„U liberalnoj Evropi ništa ne znači to što ste Evropljanin", rekao je Orban u julu. „Na Zapadu je situacija takva da postoji liberalizam, ali ne postoji demokratija."

Više o ovoj priči