Angela Merkle će "napustiti ključnu poziciju u CDU"

Merkel snimljena 26. oktobra 2018

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Merkel je predvodila CDU 18 godina

Nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je da se neće kandidovati za predsednicu partije u decembru.

Ona je odluku prvo saopštila partijskim kolegama.

Njena odluka je usledila posle velikog poraza CDU na regionalnim izborima koji su ugrozili stabilnost vladajuće koalcije.

Merkel je predsednica CDU još od 2000. godine, a predvodi Nemačku kao kancelarka od 2005. i želi da ostane na tom mestu.

Prema izvorima iz CDU, Merkel je saopštila partijskim kolegama da će se povući iz izbora za vođstvo partije nakon što su i CDU, stranka desnog centra i SPD, stranka levog centra, katastrofalno prošle na regionalnim izborima ovog vikenda.

Međutim, Merkel je izjavila da bi želela da ostane na položaju kancelarke, javljaju lokalni mediji.

BBC dopisnica iz Berlina Dženi Hil kaže da je najnoviji poraz CDU i njenih partnera došao posle užasne godine za kancelarku, kada je njena vlada plutala od krize do krize, uglavnom uz velike neuspehe.

Ipak, Merkel je, iako poražena u nekim bitkama, poznata po uspešnom prevazilaženju političkih kriza, dodaje Hil, te će možda odustajanje od vođstva partijom utišati kritičare u redovima CDU - bar za sada.

Analiza: Početak kraja?

Dženi Hil, dopisnik BBC Berlin

Predviđanje političkog kraja Angele Merkel postalo je skoro nacionalni sport. Danas je nemačka liderka sama i formalno označila ono šta se može nazvati početkom kraja.

Merkel je rekla da bi uvek mogla biti samo kancelarka, ako je takođe imala ulogu lidera stranke. Njenom spremnošću da sada odustane od druge kandidature, smanjuje se njena moć, iako se stišavaju kritičari u stranci.

Šta će biti mnogo zavisi od njenog naslednika kao lidera stranke. Nemačka bi mogla da bude svedok glatke tranzicije i dobijanja novog kancelara, čime bi Merkel izgubila.

Već stari rival, Fridrih Merc objavio je svoju kandidaturu. Ako jedan od njenih političkih protivnika prevlada kao lider stranke, vođstvo Merkel može da postane neprijatno i možda neodrživo.