Kina dozvolila ograničenu trgovinu delovima tigrova i nosoroga

Divlji mužjak nosoroga po imenu Sambu

Autor fotografije, CARL DE SOUZA

Potpis ispod fotografije,

Rog nosoroga se veoma ceni u tradicionalnoj kineskoj medicini

Zaštitnici životinja su zabrinuti zbog odluke Kine da delimično ukine zabranu trgovine kostima tigrova i rogovima nosoroga.

Nosorozi i tigrovi su ugroženi vrsta u divljini, pa je Kina 1993. godine zabranila trgovinu njihovim delovima.

Ipak, u ponedeljak je saopšteno da će biti dozvoljeno koristiti delove ovih životinja u naučne, medicinske i kulturološke svrhe.

Stručnjaci su zabrinuti da će ova odluka povećati potražnju za životinjama i ugroziti njihovu zaštitu.

Delovi nosoroga i tigrova su od velike vrednosti u tradicionalnoj kineskoj medicini. Veruje se da mogu izlečiti najrazličitija oboljenja poput groznice, gihta, nesanice ili meningitisa - mada to do sada nije dokazano.

„Razarajuće posledice"

U saopštenju povodom izmena 25-godišnje zabrane, Držani savet naveo je da će prah roga nosoroga, kao i kosti mrtvih tigrova moći da se koriste u „kvalifikovanim bolnicama kod kvalifikovanih lekara".

Proizvod sa ovih životinja sme da se nabavnja samo na farmama, navodi se u saopštenju.

Delovi onih životinja koji se vode kao „antikviteti" mogu da se koriste u kulturalnim razmenama ako su to odobrile kulturološke institucije, navodi se dalje u saoštenju.

Svetska fondacija za divlje životinja (VVF) u saopštenju navodi da će ovaj potez imati „razarajuće posledice" i da će biti „veliki korak unazad" u zaštiti životinja u divljini.

„Čak i ako se ograniči na antikvitete i medicinsku upotrebu, ovo tržište će povećati zbunjenost kod kupaca i predstavnika zakona oko toga koji proizvodi su legalni, a koji ne, što će verovatno povećati tržište za ostale proizvode od tigreva i nosoroga", navodi VVF.

Rejčel Nuver, autorka knjige Poached: Inside The Dark World of Wildlife Traffickingna na Tviteru je napisala da ovo može biti „kraj" za preostale tigrove i nosoroge u svetu.

Ona tvrdi da je legalna trgovina proizvodima od ugroženih vrsta zapravo paravan za trgovinu delovima životnja koje su ubijene na nelegalan način.