Sovjetski spomenik u Sofiji dobija čuvare

  • Vesti sa svih strana
  • BBC Monitoring
Američki likovi, spomenik, 2011.

Autor fotografije, DIMITAR DILKOFF/AFP/Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Bili su i u ulozi američkih popularnih likova

Vreme crtača grafita koji su ukrasili memorijal bugarske sovjetske vojske političkim bojama ističe, pošto je policija odlučila da im dodeli stražare.

Dva grafita poslednjih nedelja su izazvala bes u parlamentu, a ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov obećao je da će postaviti kamere za video nadzor i policijske patrole oko masivnog spomenika u centru Sofije, javlja TV Nova.

Marinov je rekao da će policija naročitu pažnju obratiti na „ljude iz visoko rizičnih grupa koji su u blizini, a to znači ako posmatraju ili snimaju".

Prve žrtve novih bezbednostnih mera su turisti iz Amerike - par koji je privukao policijsku pažnju jer je slikao selfi ispred memorijala dižući u vis novine.

Novine nemaju nikavu političku poruku, a par se sa njima slika na svim putovanjima širom sveta.

Spomenik je otkriven 1954, kada je Bugarska bila čvrsto u sovjetskom bloku, ali od pada komunizma 1991. vojnici su postali meta za sve koji žele da ga oboje.

Autor fotografije, Nova TV

Potpis ispod fotografije,

Kancelar Markov nije za obezbeđenje spomenika

Za Rusiju je to daleko od zabave i redovno se žali da Bugarska dozvoljava prolaznicima da ruše sećanja na sovjetske trupe koje su, prema viđenju Moskve, oslobodili Bugarsku do kraja Drugog svetskog rata.

Posle najnovijeg obeležavanja spomenika belom bojom i uljem, portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova želela je da zna šta će Bugarska uraditi povodom ovog „vandalizma".

Odluka za pojačavanje bezbennosnih mera nije popularna među svim Bugarima. Gradski većnik Sofije Stefan Markov opisuje je kao „još jedan pokušaj pokazivanja ko najviše voli Rusiju".

„Ja sam protiv ideje da se spomeniku daje zaštita, ali ne i za predeo oko njega", rekao je za TV Nova, ukazujući na činjenicu da će policija motriti samo na spomenik, a ne na veliki park.

Mnogo ljudi je na društvenim mrežama pitalo zašto se novac daje za zaštitu spomenika dok mnoga bugarska sela nemaju čak ni policijske patrole.

„Ko će da štiti ljude u Bugarskoj?", pitao je jedan korisnik Fejsbuka.

„Obmotajte ga toalet papirom"

Drugi predlaže angažovanje Krista, vodećeg bugarskog ekološkog umetnika, koji je najpoznatiji po oblaganje velikih struktura tkaninom. „Dajte Kristu da ga obloži toalet papirom", kaže.

Spomenik je već dugo tema oko koje se spore oni koji smatraju da ga treba uništiti i onih koji ga smatraju simbolom istorijskih veza sa Rusijom, kao i magnet za crtače grafita.

Imao je ukrajinske nacionalne boje 2014. u znak podrške ustanku Majdan. Vojnici su bili obojeni u popularne američke kultne likove, a nosili su i šarene fantomke u znak podrške ruskom pank bendu Pusi Rajot.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Pusi Rajot je bio tema 2013.

Izveštavaj Krasi Tvig i Martin Morgan