Eksplozija u Arhangelsku: Tinejdžer se razneo u kancelariji FSB-a

Slika osumnjičenog s kamere za nadzor u sedištu FSB u Arhangelsku

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Slika osumnjičenog s kamere za nadzor

Sedamnaestogodišnjak je podlegao povredama nakon što je aktivirao eksplozivnu napravu u kancelariji ruske Federalne službe bezbednosti u Arhangelsku, gradu na severozapadu Rusije.

Trojica službenika FSB-a su povređena u eksploziji koja se dogodila u 9 časova po lokalnom vremenu.

Eksplozija je izazvala ozbiljnu materijalnu štetu.

Snimak osumnjičenog pojavio se ubrzo nakon ovog incidenta, uz poruku na društvenim mrežama koju je poslao malo pre aktiviranja eksploziva.

Iako autentičnost poruke postavljene na anarhističkoj čet grupi nije potvrđena, korisnik se identifikovao kao anarho-komunista i tvrdi da FSB „izmišlja slučajeve i muči ljude".

Student koji ne pije"

Ruski anti-teroristički komitet tvrdi, nakon što je istraga dala prve nalaze, da je osumnjičeni sedamnaestogodišnjak iz ovog grada ušetao u zgradu i iz ranca izvadio „neidentifikovani objekat koji je eksplodirao u njegovim rukama".

Lokalni mediji prenose da se zove Mihael Zlobitski i da je student na tehničkom fakultetu u ovom gradu. Njegova baka izjavila je za BBC da joj nije jasno zašto se on razneo.

„On nije pio, niti je pušio, nije čak ni psovao. Išao je redovno na fakultet. Ne znam zašto se ovo desilo", rekla je ona.

Ko je bombaš tinejdžer?

Sara Rejnsford, BBC Vesti, Moskva

Malo pre eksplozije u Arhangelsku, korisnik čet aplikacije Telegram pod imenom „Valerijan Panov" upozorio je da će uskoro izvršiti napad bombom na zgradu Federalne službe bezbednosti. Pošto je ovu napravu jedino moguće aktivirati pritiskom na taster, napisao je da će „verovatno umreti" u ovom napadu.

Nije još jasno ko je napisao ove poruke u anarhističkoj čet grupi. Njegove poruke su sada izbrisane.

Ali snimci komunikacije s Telegrama pokazuju da je isti korisnik objavio u septembru detaljne instrukcije kako proizvesti ekploziv. Nekoliko nedelja kasnije komentarisao je masovno ubistvo koje je izvršio osamnaestogodišnjak na Krimu.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Posle eksplozije pojačane su mere bezbednosti u Arhangelsku

„Valerijan Panov" je napisao da svako može da napravi „običnu eksplozivnu napravu" od studentske stipendije. Ponovo se u utorak uključio u raspravu o eksplozivnim napravama.

Nakon eksplozije u Arhangelsku, bombaš je identifikovan kao Mihael Zlobitski. Slike s njegove studentske kartice se poklapaju s slikom mladića koji ulazi u sedište FSB.