Optuženi za masakr u Pitsburgu kaže da nije kriv

Cveće ispred sinagoge Drvo života u Pitsburgu

Autor fotografije, EPA

Potpis ispod fotografije,

Cveće ispred sinagoge Drvo života u Pitsburgu

Robert Bauers, napadač optužen za ubistvo 11 jevrejskih vernika u sinagogi u Pitsburgu u subotu, izjavio je da se ne oseća krivim.

Bauers, 46, zahtevao je suđenje pred porotom, javljaju američki mediji.

Tužilaštvo traži smrtnu kaznu za Bauersa, optuženog po 44 tačke za ubistva, zločine iz mržnje, ometanje verskih obreda i druge zločine.

Vlasti su saopštile da je napad na sinagogu Drvo života najteži antisemitski incident u američkoj istoriji.

Još šest ljudi je ranjeno, među kojima je i četvoro policajaca. Bauers se na kraju predao policiji.

Koje su tačke optužnice?

Američki mediji javljaju da je Bauers ušao u sudnicu ne koristeći invalidska kolica, dok mu je ruka bila u zavojima zbog povreda zadobijenih u pucnjavi sa policijom.

Bauers je potvrdio da je pročitao i razumeo sve tačke optužnice. Navodno nije reagovao kada je saopšteno da tužilaštvo traži smrtnu kaznu.

U optužnici se tvrdi da je Bauers ušao u sinagogu noseći više komada vatrenog oružja, vikao kako će „pobiti sve Jevreje" i potom otvorio vatru na vernike, ali i policajce koji su ubrzo stigli na lice mesta.

Tokom prvog pojavljivanja pred sudom, Bauers je bio u kolicima i nije puno pričao.

U sredu su tužioci dodali još 15 tačaka optužnice na 29 koje su prvobitno bile navedene, da bi imali dovoljno materijala da zahtevaju smrtnu kaznu.

Prema prvim nalazima istrage, Bauers je policajcima odmah po hapšenju rekao da „želi da svi Jevreji budu mrtvi."

Na Bauersovim nalozima na društvenim mrežama su mogli da se vide uvredljivi postovi i vređanja Jevreja, a samo par sati pre pucnjave, postavljen je i jedan u kome je pisalo „Ne mogu više da sedim i gledam... Dosta više, ulazim unutra."

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Community members hold candles at a vigil for the victims of the Pittsburgh Synagogue shooting at Cambridge City Hall in Cambridge, Massachusetts

Jedanaest žrtava

Sahrane nekoliko žrtava, starih između 54 i 97 godina, održane su u utorak, dok će do kraja nedelje biti sahranjeni svi koji su izgubili živote u napadu.