Rano ustajanje smanjuje rizik od raka dojke

  • Džejms Galager
  • BBC zdravlje i nauka
Žena spava u krevetu

Autor fotografije, Getty Images

Britanski naučnici su otkrili da žene ,,jutarnjeg tipa", koje se prirodno rano bude i bolje funkcionišu u jutarnjim satima, imaju manje šanse da obole od raka dojke.

Istraživači sa Univerziteta u Bristolu kažu da tek treba da utvrde razlog zašto je tako.

Rezultati istraživanja su važni zato što se, prema njihovim rečima, odnose na sve žene.

Naučnici kažu da novo istraživanje, koje je predstavljeno na konferenciji o raku u Glazgovu , doprinosi boljem razumevanju uticaja sna na zdravlje.

Unutrašnji sat

Svi imaju unutrašnji telesni sat koji određuje ritam rada tela tokom 24 sata. To se još naziva i cirakdijalnim ritmom.

Ritam utiče na čitavo telo - od toga kada će da nam se prispava, kako smo raspoloženi, pa sve do šansi da dobijemo srčani udar.

Telesni sat, međutim, ne pokazuje kod svih isto vreme.

Ranoranioci, poznati i kao ,,jutarnji tip" ljudi, rano ustaju, najbolje funckionišu pre podne, a uveče ranije idu na spavanje.

Noćobdijama ili ,,večernjnjem tipu" ujutro je teško da ustanu, najproduktivniji su u popodnevnim i večernjim satima i najradije kasno odlaze u krevet.

Slika ranoranioca i noćobdije

Kakve to veza ima sa rakom dojke?

Naučnici kažu da veza postoji. U istraživanju su koristili nov i vrlo lukav način obrade podataka - tzv. Mendelijansku randomizaciju.

Najpre su analizirali segmente ljudskog DNK koji kontrolišu da li će neko da bude ranoranilac ili noćobdija.

Onda su prikupljene podatke primenili u eksperimentu nad više od 180.000 žena uključenih u projekat Britanske biobanke (UK Biobank project) i skoro 230.000 žena koje su učestvovale u istraživanju međunarodnog Konzorcijuma udruženja za rak dojke (Breast Cancer Association Consortium).

Na taj način su pokazali da žene koje su genetski programirane da prirodno rano ustaju imaju manje šanse da dobiju rak dojke od noćobdija.

Ovi segmenti DNK - njih ukupno 341 - podešeni su od rođenja i nemaju veze sa drugim poznatim uzrocima raka, kao što je prekomerna gojaznost. To znači da naučnici mogu da sa velikom sigurnošću tvrde da telesni sat utiče na rak.

Šta to praktično znači?

U Velikoj Britaniji jedna od sedam žena će tokom života dobiti rak dojke.

Ali ovo najnovije istraživanje obuhvatilo je samo kratki, osmogodišnji period života svake od uključenih žena. Pokazalo se da će za tih osam godina jedna od sto ranoranilica dobiti rak dojke. Među noćobdijama taj odnos je dva prema sto.

Član istraživačkog tima sa Univerziteta u Bristolu dr Rebeka Ričmond za BBC je rekla da bi ovi rezultati mogli da budu od ogromnog značaja zato što svi na svetu moraju da spavaju, a loše navike lako mogu da se promene.

,,Dosadašnja istraživanja bavila su se uticajem noćnih smena na zdravlje. Naše istraživanje pokazuje da ženama preti dodatna opasnost", kaže dr Ričmond.

Godine i porodično zdravstveno nasleđe spadaju među najveće rizične faktore za rak dojke. Britanska organizacija Kanser Reserč (Cancer Research UK) kaže da oko 25% slučajeva može da se spreči.

Znači ako bolje spavaš - nećeš dobiti rak?

Stvari nisu baš tako jednostavne.

Dr Ričmond kaže za BBC da je suviše rano za zvanične savete.

,,Još uvek treba da utvrdimo zašto su noćobdije u većoj opasnosti od ranoranilaca. Moramo da dobro razjasnimo tu vezu", objašnjava dr Ričmond.

,,Da li je problem u telesnom satu? Ili možda noćobdije više pate zato što ne žive u skladu sa svojim telesnim satom, kada ujutro moraju rano da ustanu da bi otišli na posao? A možda uticaj telesnog sata na nivo hormona u telu, imuni sistem i metabolizam utiče i na rizik od raka?", pita se dr Ričmond.

Mnoga pitanja i dalje čekaju na odogovr.

Da li su naučnici u pravu?

Nauka nikada ništa ne garantuje 100%, ali ovi rezultati se uklapaju u postojeće trendove.

Svetska zdravstvena organizacija je već upozorila da poremećaji telesnog sata izazvani noćnim smenama na poslu, najverovatnije povećavaju rizik od raka.

Dr Ričard Berks iz organizacije Brest Kanser Nau (Breast Cancer Now) kaže da su rezultati novog istraživanja veoma zanimljivi.

,,Oni idu u prilog sve većem broju dokaza da postoji određeno preklapanje između genetičkih predispozicija za spavanje i opasnost od raka dojke, ali treba dodatno istražiti detalje ove veze."

Ranija slična istraživanja su otkrila vezu između spavanja i mentalnog zdravlja, uključujući i opasnost od šizofrenije.

Hirurg specijalista za rak dojke, Kliona Kirvan, koja radi na Univerzitetu u Mančesteru, kaže da Mendelijanska randomizacija, koja je korišćena u novom istraživanju, naučnicima omogućava da istraže uzročnu vezu između raka dojke i različitih modela spavanja.

,,Ovo su zanimljivi pokazatelji koji još jednom dokazuju da su naši telesni sat i prirodan ritam spavanja povezani sa pojavom raka dojke."

Rezultati istraživanja su objavljeni na istraživačkom vebsajtu bioRxiv.

BBC-jevog Džejmsa Galagera možete da pratite na Tviteru.