Američki srednjeročni izbori: Pet ključnih stvari koje smo saznali

Reakcije u štabu Demokratske stranke Image copyright Getty Images
Natpis na slici Da li srednjeročni izbori predviđaju pobednika u 2020? Možda

Prašina se slegla i objavljeni su rezultati američkih srednjeročnih izbora - dobili smo dva doma sa različitim većinama.

Na kraju dogodilo se ono što su mnogi i očekivali - demokrate su preuzele Kongres, po prvi put od 2010, a republikanci su zadržali kontrolu nad Senatom.

Nije bilo većih šokova tokom izbora, ali postoji dosta intrige i indikacija šta će se desiti u naredne dve godine.

Evo šta su najvažnije promene postignute na ovim izborima:

1) Ženski kandidati su postigli rekord

Ova godina je nazvana godinom žena i pre izbora. Međutim, to se ispostavilo kao tačno. Rekordni broj žena ući će u Kongres, a neke grupe biće predstavljene po prvi put. Amerika je dobila dve predstavnice Muslimanke i Indijanke, a Aleksandrija Okasio Kortez je najmlađa članica Predstavničkog doma.

2) Demokrate će sada uzvratiti

Nije bilo očekivano da će demokrate preuzeti Senat, ali su ostvarili sjajne rezultate u trci za Kongres. A sada će pokušati da kontrolišu administraciju predsednika Trampa, da stopiraju neke od njegovih ključnih zakona i pokrenu istrage u vezi sa sukobom interesa.

3) Da li je ovo stvarno „neverovatan uspeh" za Trampa?

Tramp je izjavio da je zadovoljan i da mu Senat pod kontrolom republikanaca daje dovoljno razloga za zadovoljstvo. Ali demokratski Kongres će ga sada sputavati u donošenju ključnih odluka.

4) Podela u predgrađima

Republikanci gube glasove van gradova. Ovo se desilo u predgrađima širom Amerike i to može da predstavlja veliki problem za partiju u budućnosti. Demokrate su uspele da osvoje glasove obrazovanog sloja, koji tradicionalno glasa za republikance, ali im sada ne prija Trampova zapaljiva retorika.

5) Trampovi guverneri - ni tamo ni ovamo

Što se tiče trke za guvernere, Tramp ne može u potpunosti da se raduje. Sve će to imati posledice na izbore 2020.

Više o ovoj priči