Dejvid Bouvi pre 35 godina: Intimni portret muzičke legende

Dejvid po povratku u hotel nakon nastupa u Njujorku Image copyright Denis O'Regan
Natpis na slici Oregon je napravio više od 10.000 Bouvijevih slika
Presentational white space

Rok fotograf Denis Oregan je 1983. bio na svetskoj turneji sa Dejvidom Bouvijem, fotografišući i na sceni i iza nje.

Hvatajući trenutke probe i opuštanja, Oreganov rad pruža novi pogled na legendarnog muzičara i intimu života na putu.

Fotograf ovde deli lična sećanja, birajući fotografije iz arhive sa više od 10.000 slika, nastalih tokom Bouvijeve devetomesečne turneje Serious Moonlight, na kojoj je održao 99 koncerata u više od 60 gradova širom sveta.

Dejvid Bouvi na nastupu u Kanadi Image copyright Denis O'Regan
Natpis na slici Tokom turneje održao je 99 koncerata u više od 60 gradova
Presentational white space

„Na stadionu u Edmontonu u Kanadi održan je jedan od najvećih koncerata. Dejvid je birao fotografije na prezentaciji koju sam održao u svojoj hotelskoj sobi. Već nakon prve nedelje turneje slike su morale da budu baš posebne da bi zaslužile mesto u prezentaciji i Dejvidovu pažnju. Ovo je jedna od tih slika, namerno slikana sa publikom u pozadini van fokusa."

„Po Sjedinjenim Državama i Evropi leteli smo privatnim avionom, što je omogućilo Dejvidu i njegovom timu - koji je obuhvatao bend, obezbeđenje, garderobu i fotografa - da spokojno putuju neuobičajenim rutama i u neobično vreme. Bez tog aviona raspored turneje bi bio vrlo težak. Međutim, u Australiji smo koristili komercijalne letove, pa je ova Dejvidova fotografija u ekonomskoj klasi sa avionskim obrokom vrlo neobična. Na ovoj turneji Dejvid je bio veoma srećan i to se primećuje. "

Dejvid Bouvi na letu po Australiji Image copyright Denis O'Regan
Natpis na slici Tokom turneje su koristili privatni avion, ali i komercijalne letove
Presentational white space

„Uživanje u luksuznom bekstejdžu! Razvaljeni kauč, par saksija sa cvećem i neka hrana i piće - to je sve što su gosti sa specijalnim propusnicima mogli da očekuju. Na ovoj slici Dejvid uoči nastupa razgovara sa dugogodišnjim saradnicima Karlosom Alomarom, sa kojim su Bouvi i Džon Lenon napisali Fame, i gitaristom Erlom Slikom."

Earl Slik, Karlos Alomar i Dejvid Bouvi Image copyright Denis O'Regan
Natpis na slici Bouvijevi nastupi okupljali su slavne svetske zvezde
Presentational white space
Tina Tarner i Roni Vud sa suprugom Image copyright Denis O'Regan
Natpis na slici Žurka u bekstejdžu
Presentational white space

„Na ovoj fotografiji su Tina Tarner, Roni Vud iz Roling Stonsa i njegova supruga Džo, u bekstejdžu Medison skver gardena u Njujorku. Sa ovog nastupa potiče i jedna mnogo slatka fotografija Mika Džegera i Dejvida, koji su, naravno, bili stari prijatelji."

„Godinu dana ranije bio sam sa Stonsima na evropskoj turneji. Ali posle te fotografije sa Dejvidom, Mik je postao vrlo uzdržan kada sam hteo još da ga slikam, dan uoči njegovog 40. rođendana. U bekstejdžu su bili i Majkl Džekson, Šer, Prins i Endi Vorhol."

„Na ovoj fotografiji iz bekstejdža u Japanu, Bouvi ide ka bini. Dejvida niste mogli često da vidite u kompletnom odelu, pošto je na bini zbog vrućine skidao jaknu. Na većini mojih fotografija je zato u plavoj košulji sa ogrlicom oko vrata, koje je nosio ispod jakne. Ovo je moje omiljeno odelo sa turneje, pored onog narandžastog koje je nosio u Milton Kinsu, na jednoj od mojih najpoznatijih i najprepoznativljijih fotografija."

Dejvid Bouvi u bekstejdžu u Japanu Image copyright Denis O'Regan
Natpis na slici Bio je veliki šoumen i muzičar
Presentational white space

„Ovo je Dejvid kakvog pre 1983. godine nismo mogli da vidimo - kao šaljivdžija, u svom prirodnom izdanju."

„Ćerka njegove šminkerke je slavila rođendan, pa je Dejvid, dok se spremao za nastup, pokupio balone da ispozira za fotografiju. Slika pokazuje koliko je bio opušten pred mojom kamerom i koliko je voleo da se smeje, a naročito sam sebi. Kada sam ga upoznao iznenadio sam se koliko zapravo uopšte nije ličio na onu ledenu ulogu koju je igrao na svojoj prethodnoj turneji 1978. godine, kao Thin White Duke."

Dejvid Bouvi sa balonima Image copyright Denis O'Regan
Natpis na slici Voleo je da se smeje i zabavlja
Presentational white space
Dejvid Bouvi imitira vožnju nevidljivog automobila u Los Anđelesu Image copyright Denis O'Regan
Natpis na slici Šoumen i van scene
Presentational white space

„Ovaj snimak je nastao ispred kuće Erla Slika u Los Anđelesu. Slik je pozvao Dejvida da upozna njegovu porodicu. Dok smo šetali, Dejvid je - onako kako je to samo on umeo - stao iza automobila i zauzeo pozu kao da upravlja nevidljivim autom. Tu potpuno liči na pantomimičara koje mi je potpuno preplavio čula kada se 1973. godine pojavio u Hamersmit Odeonu kao Zigi Stardast.

„Bouvi se opušta na reci u Bangkoku na kraju turneje. Ustali smo u tri ujutro kako bi filmska ekipa mogla da prati Dejvida ceo dan, otkrivajući stare delove grada, u sklopu snimanja dokumentarca Ricochet. Posle svih nastupa, hotela i aviona, dobio sam priliku da duže vreme provedem sa Dejvidom na dnevnom svetlu i slikam kako sa odmara, posećuje hramove i porodične kuće duž reke. Bio je to opušten i zabavan kraj jedne neverovatne godine."

Dejvid Bouvi odmara u Bangkoku Image copyright Denis O'Regan
Natpis na slici Dejvid Bouvi je preminuo 2016. u 70. godini
Presentational white space

Rikošet: Dejvid Bouvi 1983. iz objektiva Denisa Oregana, koji je objavio Particular Books.

Povezane teme

Više o ovoj priči