Bregzit: „Izguraćemo do kraja", poručila premijerka Velike Britanije

Tereza Mej Image copyright Reuters

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej odbacila je spekulacije da može biti smenjena sa mesta premijerke zbog dogovora o napuštanju Evropske unije i dodala da će „izgurati do kraja".

Obraćajući se novinarima u Londonu, nakon što je govorila pred predstavnicima donjeg doma parlamenta, rekla je da je sigurna da je Velika Britanija na pravom putu.

„Pravac u kome idemo je dobar za našu zemlju i naš narod", izjavila je ona.

Mej se obratila na konferenciji za novinare održanoj nakon što je nekoliko ministara u vladi Velike Britnije podnelo ostavku zbog postizanja dogovora sa Evropskom unijom u vezi sa Nacrtom ugovora o napuštanju ove zajednice.

Mej je odbacila spekulacije konzervativnih poslanika da je moguće izglasavanje nepoverenja premijerki.

Image copyright Reuters

Ranije danas, ministar za Bregzit Dominik Rab podneo je ostavku, jer „mu savest ne dozovljava" da prihvati nacrt dogovora između Velike Britanije i Evropske unije.

Rab, koji je na poziciji sekretara za Bregzit zamenio Dejvida Dejvisa, nakon što je on dao ostavku nezadovoljan predlogom Tereze Mej za izlazak iz EU, nalazi se među ministrima koji ne podržavaju dogovor.

U pismu ostavke, Rab tvrdi da ne podržava predlog vezan za Severnu Irsku, jer on „predstavlja pretnju za integritet Velike Britanije".

Po njemu „bekstop" dogovor, kojim se sprečava uvođenje prave granice s Irskom će dovesti do toga da EU „dobije veto nad mogućnošću Britanije da stvarno napusti Uniju".

„Smatram da predlog ne odražava obećanja koja smo dali građanima na prethodim izborima", stoji u pismu upućenom premijerki Mej.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Premijerka Tereza Mej brani Bregzit dogovor pred poslanicima i protivnicima u svojoj partiji

Ostavke su podneli i ministarka za rad i penzije Ester Makvej, državna ministarka u ministartsvu za bregzit Suela Braverman i ministar za Severnu Irsku Šalješ Vara.

Lider Laburističke partije Džeremi Korbin je rekao da ne veruje da je ovaj dogovor - predstavljen u dokumentu od 585 strana, u nacionalnom interesu.

Šta kaže Evropska Unija?

Glavni pregovarač Evropske unije Mišel Barnije rekao je da je došlo do „odlučnog" napretka u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz EU.

O dokumentu na 585 strana, koji je objavljen u sredu, Barnije kaže da predstavlja „ključni korak u zaključivanju ovih pregovora".

Sada lideri EU treba da odobre ovaj dogovor.

Image copyright EPA
Natpis na slici Mišel Barnije, glavni pregovarač EU za Bregzit

Barnije će se sastati s predsednikom Saveta Evropske unije Donaldom Tuskom u petak ujutru.

Očekuje se da će njih dvojica zakazati samit EU na kome lideri Unije treba da se izjasne o ovom dogovoru.

Zatim će Barnije otići u Strazbur kako bi objasnio detalje dogovora evropskim parlamentarcima.

Šta je dogovoreno?

Nacrt ugovora o povlačenju, koji je sastavljen uz izjavu o budućim odnosima sa EU, ima 585 stranica.

Dogovorom se garantuju prava stanovnika EU u Britaniji i Britanaca u EU, kojima se omogućava boravak, rad i obrazovanje.

Predložen je prelazni period od 21 mesec nakon izlaska Velike Britanije 29. marta 2019. godine i navedeni detalji o takozvanom „računu za raskid" od 39 milijardi funti.

Najproblematičniji deo dogovora je „bekstop" za Severnu Irsku, koji treba da garantuje da fizičke provere neće biti ponovo uvedene na granici sa Irskom Republikom, u slučaju da EU i Velika Britanija ne usaglase sporazum o budućim trgovinskim odnosima.

Ovo se pokazalo kao najsporniji deo pregovora o povlačenju, uz zabrinutost Konzervativne partije i DUP-a o tome kako će to funkcionisati.

Cilj „bekstopa" u okviru dogovorenog nacrta jeste da izbegne povratak na „tešku granicu" sa Republikom Irskom, zadržavajući Britaniju u celosti usklađenu sa carinskom unijom EU tokom ograničenog vremenskog perioda.

Međutim, neki pobornici Bregzita smatraju da će to zadržati Britaniju unutar trgovinskih pravila EU godinama.

Više o ovoj priči