Interpol: Južnokorejac pobedio ruskog kandidata

Silhouette next to an Interpol sign

Novi šef Interpola je Južnokorejac Kim Džong Jang, iako se predviđalo da će na to mesto doći ruski kandidat Aleksandar Prokopčuk, optužen za zloupotrebu međunarodnog sistema poternica.

Predstavnici 194 države članice Interpola na godišnjem kongresu u Dubaiju izabrali su novog šefa ove međunarodne bezbednosne organizacije.

Na istoj skupštini, Kosovo nije dobilo podršku za članstvo.

Kim je postao novi šef Interopola uprkos prognozama da će na to mesto doći Rus Aleksandar Prokopčuk.

Kritike na račun ruskog kandidata

Potpis ispod fotografije,

Rus Aleksandar Prokopčuk bio je favorit za mesto predsednika Interpola

Prokopčuk, veteran ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, bio je, kao jedan od četiri zamenika šefa Interpola, favorit za najvišu poziciju.

Do izbora novog lidera ove organizacije došlo je posle nestanka bivšeg predsednika Interpola Menga Hingveja u septembru ove godine.

Kina je nešto kasnije potvrdila da je Meng u pritvoru zbog istrage oko navodnog primanja mita.

Iako je uloga predsednika Interpola pre svega ceremonijalna, radi se o uticajnoj poziciji i izbor Prokopčuka bi predstavljao ogroman uspeh za Rusiju.

Prokopčuka su kritikovale nevladine organizacije, kao i funkcioneri stranih zemalja.

Optuživali su ga da je, dok je bio na mestu šefa Interpolove kancelarije u Moskvi, koristio međunarodne poternice kako bi se obračunao sa kritičarima vlasti predsednika Rusije Vladimira Putina.

Gripa američkih senatora izjavila je da bi izbor Prokopčuka bio isto što i „ostaviti lisicu da vodi računa o kokošinjcu".

Jedan od kritičara Kremlja izjavio je da bi izbor Prokopčuk na čelo Interpola bio isto što i „dozvoliti mafiji da vlada".

Podrška Južnokorejcu

Potpis ispod fotografije,

Kim Džong Jang je novi predsednik Interpola

Velika Britanija je podržala izbor Južnokorejca Kim Džong Janga - a jedna grupa britanskih poslanika pretila je da će napustiti Interpol ukoliko Prokopčuk bude bio izabran.

Litvanija, koja je stekla nezavisnost od Rusije nakon pada Sovjetskog saveza i danas je članica NATO-a i Evropske unije, zapretila je da će napustti Interpol ukoliko Prokopčuk bude izabran.

Nestanak prethodnog predsednika

Bivši šef Interpola Meng Hongvei nestao je u septembru kada se iz sedišta Interpola u Lionu zaputio ka Kini.

Kineski zvaničnici su nakon nestanka saopštili da je uhapšen i da se ispituje da li je učestvovao u uzimanju mita.

Hongvei je podneo ostavku, a viši zamenik Kim Džong Jang izabran je za vršioca dužnosti.