Španija: Dobar rezultat ekstremne desnice na izborima u Andaluziji

Slavlje Image copyright Reuters
Natpis na slici Lider Voksa Santjago Abaskal (levo) i regionalni kandidat Francisko Serano slave pobedu u nedelju

Španska partija ekstremne desnice napravila je dobar rezultat na regionalnim izborima u Andaluziji i tako posle više decenija dobila poslanike u parlamentu.

Reč je o partiji Voks (Vox), koja od nedelje u parlamentu Andaluzije ima 12 poslanika, iako su istraživanja pokazivala da će osvojiti oko pet.

Voks će tako imati glavnu reč u formiranju vladajuće većine u najmnogoljudnijem španskom regionu.

Dobar rezultat ove partije je poslednji u nizu uspona nacionalističkih partija širom Evrope. Mnogi su smatrali da je Španija imuna na to zbog sećanja na život pod fašističkim diktatorom.

„Velike i srdačne čestitke mojim prijateljima iz Voksa, koji su večeras u Španiji postigli značajan rezultat za tako mlad i dinamičan pokret", navela je na Tviteru liderka francuske ekstremne desnice Marin le Pen.

U proteklih 36 godina, glavnu reč u Andaluziji imala je Socijalistička partija.

Oni su i ovaj put osvojili najviše poslaničkih mesta - 33 - ali to nije dovoljno za vladajuću većinu, čak ni sa potencijalnim koalicionim partnerima sa levice.

Na drugom mestu je konzervativna Popularna partija (RR), iako je i ona izgubila nekoliko poslaničkih mesta.

Njen lider Pablo Sasado kaže da se nada koaliciji sa Voksom i partijom desnog centra Građani (Cuidadanos), koja bi tako imala većinu.

Image copyright AFP/Getty
Natpis na slici Glasači Voksa protestovali su u subotu u Madridu protiv katalonskih separatista

U Andaluziji je visoka stopa nezaposlenosti, a region je prvi cilj migranatima koji putuju preko Sredozemnog mora.

Rezultati izbora u Andaluziji veliko su upozorenje za novog španskog premijera Pedra Sančeza.

Ovo je bio prvi prikaz stanja na biralištima od kako su poslanici smenili vlast Popularne partije zbog korupcionaškog skandala.

Dopisnici navode da se već mesecima spekuliše da bi Sančez mogao da raspiše nacionalne izbore, ali rezultati iz Andaluzije bi mogli da ga nateraju da se predomisli.

Ko je Voks?

Partija je osnovana 2014. godine i od tada pokušava da se nametne na španskoj političkoj sceni.

Opisivali su je kao desničarsku, populističku, antiimigrantsku i antiislamističku partiju, ali je njihov lider Santjago Abaskal izjavio da podrška raste zato što je Voks u „u korak sa onim šta milioni Španaca misle".

Odbacio je epitet „ekstremno desničarski", insistirajući na tome da je reč o partiji „ekstremne neophodnosti", a ne ekstremizma.

Voks podržava članstvo Španije u Evropskoj uniji zato što, kako navode, širom Evrope postoje mnogi populistički i desničarski pokreti.

Partija predlaže da „Španiju ponovo učini velikom", a kritičari njenu ideologiju opisuju kao nacionalističko vraćanje vladavini Franciska Franka.

Povezane teme

Više o ovoj priči