Šef britanske tajne službe MI6 uputio upozorenje Rusiji

Aleks Janger, šef MI6 Image copyright Reuters
Natpis na slici Aleks Janger ima poruku za Moskvu

Šef britanske tajne službe poznate kao MI6 je u retkom javnom govoru upozorio Rusiju da „ne potcenjuje naše mogućnosti".

Aleks Janger je istom prilikom objasnio kako je MI6 otkrio vinovnike trovanja „novičokom" u Salzburiju.

Upozorio je da protivnici Britanije smatraju da su u „trajnom sukobu" sa njegovom zemljom.

A govorio je i o potrebi za „četvrtom generacijom špijunaže" koja bi objedinila veštine operativaca i tehnološke inovacije.

Janger je u govoru na Univerzitetu Sent Endrjus podstrakao studente da razmisle da se pridruže MI6, uz reči da odbrana od neprijatelja koji koriste nove tehnologije kako bi prodrli u britanske institucije zahteva „što više diverziteta i angažovanja mladih".

U svom drugom javnom govoru otkad je pre četiri godine imenovan, Janger je naglasio važnost jačanja bezbednosnih veza u Evropi.

'Aktivna' pretnja

Šef špijuna, koga prema tradiciji oslovljavaju sa „Ce" (prema početnom slovu engleske reči control) je rekao da je je njegova služba, često u saradnji sa evropskim saveznicima, osujetila mnoge napade Islamske države planirane u inostranstvu.

Britanski obaveštajci dali su „važan doprinos" naporima evropskih zemanja, a naročito Nemačke i Francuske da spreče terorističke napade na svom tlu ili na svoje državljane, rekao je on.

Image copyright Foreign and Commonwealth Office
Natpis na slici Aleks Janger: „Trebaju nam špijuni četvrte generacije".

Sem toga je govorio o protivnicima koji smatraju da su „u stanju neprekidnog sukoba" sa Velikom Britanijom.

Jang je upozorio Rusiju „ili bilo koju drugu zemlju koja namerava da sabotira naš način života, da ne potcenjuju našu odlučnost i naše mogućnosti, kao ni naše saveznike".

Trovanje ruskog špijuna: šta dosad znamo

NATO proteruje ruske članove misije

Proterivanje ruskih obaveštajaca iz nakon trovanja u Salzburiju je značajno oštetilo ruske obaveštajne kapacitete, kazao je on.

Jangov govor održan je u vreme povišene napetosti između Londona i Moskve. Ministar odbrane Gevin Vilijamson je u subotu, nakon što je ruska televizijska ekipa izazvala uzbunu u vojnoj bazi u Britaniji, pozvao građane da prijave sumnjive aktivnosti u blizini vojnih objekata.

Ranije je šef državne prislušne službe Džeremi Fleming izjavio da Moskva, nakon trovanja u Salzburiju, predstavlja „stvarnu" i „aktivnu" pretnju međunarodnoj zajednicu. Rusija tvrdi da nije umešana.

Više o ovoj priči