Šef italijanske mafije Setimo Mineo uhapšen u sicilijanskoj raciji

Setimo Mineo
Potpis ispod fotografije,

Prethodnih 11 godina je proveo u zatvoru

Italijanska policija je uhapsila muškarca za koga navodi da je novi šef sicilijanske mafije, kao i njegovih 45 saradnika.

Policija u Palermu je u raciji uhapsila 80-godišnjeg zlatara Setima Minea, koji je izabran za šefa Koza nostre u maju.

Italijanski mediji kažu da je on naslednik Toto Rina, koji je preminuo u zatvoru prošle godine.

Mafija je optužena za iznuđivanje, napade vatrenim oružjem, podmetanje požara i druge kriminalne aktivnosti.

Sicilijanska mafija - Koza nostra - uspela je da ponovo izgradi svoje rukovodstvo, poznato pod nazivom „kupola", iako se grupa godinama nije okupila, navodi se u izveštajima. Šef mafije je poznat i kao „capo dei capi" - odnosno šef svih šefova.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini napisao je na Tviteru da je ovo bila „izuzetna operacija" Karabinjera (paravojne policije), „koja je razbucala novu kupolu Koza nostre".

Potpis ispod fotografije,

Racija se smatra jednim od najvećih uspeha italijanske policije

Nemam pojma o čemu pričate"

Poslednjih godina policija se snažno bori protiv te mafijaške mreže. Kada je prethodni šef ove mafijaške organizacije Toto Rina preminuo, obnovljena je kupola bez dobijanja naređenja od „kuma".

Rino je bilo poznat po brutalnosti. Dvojica vodećih tužilaca Đovani Falkone i Paulo Borselino stradala su od eksplozije u napadu mafije 1992. godine. Šest meseci kasnije, Rina je uhapšen.

Italijanske dnevne novine La Republika navode da je Setimo Mineo bio uhapšen po nalogu Falkonea 1984. godine i da je u istrazi rekao: „Nemam pojma o čemu pričate, kao da ste me doveli s ulice".

Mineo je bio u zatvoru pet godina nakon velike istrage Falkonea. Ponovo je uhapšen 2006. i sledećih 11 godina proveo u zatvoru.

Poznati „pentito" (policijski izvor) Tomaso Busketa, pružio je informacije o Mineu.

Italijanski mediji javljaju da je Mineo izbegavao korišćenje mobilnog telefona i da je više voleo da ide pešaka nego automobilom. Navodno je vodio operaciju mafije u Paljaleriju, centralnom okrugu Palerma.

Mineo je 1982. godine preživeo zasedu u kojoj je stradao njegov brat Đuzepe. Kasnije je ubijen i njegov drugi brat Antonio.

Šef parlamentarne komisije u borbi protiv mafije Nikola Mora rekao je da je „država pobedila". Upozorio je da oni (mafija) „nikada neće odustati - ali nećemo ni mi".