Najplaćeniji Jutjuberi: Sedmogodišnji dečak zaradio 22 miliona dolara

  • Kris Džonston
  • BBC Njuz reporter u oblasti poslovanja
Rajan

Autor fotografije, YouTube

Potpis ispod fotografije,

Rajanova ovogodišnja zarada je udvostručena u odnosu na prošlu godinu

Sedmogodišnji dečak koji na svom kanalu priča o igračkama ovogodišnja je zvezda Jutjuba sa najvećom zaradom - 22 miliona dolara.

Prema proceni magazina Forbs Rajan sa kanala Rajan Tojzrivju prešao je Džejka Pola za pola miliona dolara tokom 12 meseci - od juna 2017. do juna 2018. godine.

Rajan objavljuje postove svakodnevno, a jedan od poslednjih, postavljen u nedelju, već ima više od milion pregleda.

Kanal Dud Perfekt je na trećem mestu, sa zaradom od 20 miliona dolara, navodi Forbs.

Rajanova zarada, koja ne uključuje porez ili naknade koje naplaćuju zastupnici ili advokati, udvostručena je u odnosu na prethodnu godinu.

NBC ga je pitao zašto deca vole da gledaju njegove video klipove, a osmogodinji Rajan je odgovorio: „Zato što sam zabavan i zanimljiv".

Od kada su mu roditelji pokrenuli kanal u martu 2015. godine, njegovi video klipovi sakupili su skoro 26 milijardi pregleda, a kanal ima oko 17,3 miliona pratilaca.

Forbs navodi da je oko jedan milion od 22 miliona dolara zarađen na reklamama koji se prikazuju pre video klipova, dok ostatak dolazi od sponzorisanih postova.

Iznos sakupljen od sponzorisanih postova je mali u poređenju sa ostalim najplaćenijim Jutjuberima, navodi Forbs. To je „rezultat ne samo malog broja ugovora koje je Rajan (ili njegova porodica) odlučio da prihvati, već i činjenice da demografska dimenzija njegovog kanala nije baš tako blistava".

Igračke prikazane u jednom od video klipova na njegovom kanalu mogu da se prodaju istog trenutka kada se video pojavi.

Potpis ispod fotografije,

Najplaćeniji Jutjuber ima osam godina

Trgovinski lanac Volmart je u avgustu počeo da prodaje ekskluzivne igračke i odeću nazvanu Rajanov svet, a video koji prikazuje Rajana i njegove roditelje kako tragaju za njegovim igračkama u radnji Volmarta za tri meseca sakupio 14 miliona pregleda.

Prihodi iz ugovora sa Volmartom su znatno uvećali rast ukupnog Rajanovog ovogodišnjeg prihoda.

Pošto je Rajan maloletan, 15 odsto njegove zarade se uplaćuje na bankovni račun i moći će da ih podigne tek kada postane punoletan.

Rajanova sestra bliznakinja nije izostavljena iz zabave: pojavljuje se u nekoliko video klipova na povezanom Jutjub kanalu Rajans Femili Rivju.

Video „Deset naučnih eksperimenata za decu koje možete da izvedete kod kuće", u kojem se pojavljuje troje dece, ima više od 26 miliona pregleda.

Gejmer Danijel Midlton, igrač Majnkraft, na listi zauzima četvrtu poziciju sa zaradom od 16,5 miliona dolara.

Dok je Džejk Pol skočio sa sedmog na drgugo mesto, njegov brat Logan Pol pao je na ovogodišnjoj Forbsovoj listi na deseto mesto sa 14,5 miliona dolara - što je tri miliona više u odnosu na 2017.

Logan Pol se izvinio u januaru pošto se u jednom njegovom video klipu vidi telo žrtve samoubistva u Japanu.

Gugl, koji je osnovao Jutjub, izbrisao je Polov kanal iz programa u kome brendovi prodaju reklame za pet odsto najuspešnijih autora, zbog velikih kontroverzi nakon objavljivanja ovog snimka.