Preminuo Pit Šeli, pevač legendarnog pank benda Bazkoks

Pete Shelley Image copyright Jackie Butler/Getty Images

Pit Šeli, pevač i osnivač legendarnog britanskog pank benda Bazkoks, preminuo je u 63. godini od srčanog udara.

Najveći hit benda, jedne od prvih pank grupa u Velikoj Britaniji, bila je pesma Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn't've).

Menadžeri benda rekli su za BBC da je Šeli preminuo u četvrtak u Estoniji, gde je živeo poslednjih godina.

Lizo Mzimba, BBC muzička urednica, kaže da je bend Bazkoks, oformljen sredinom 1970-ih, bio među najuticajnijim na muzičkoj sceni Britanije.

Članovi benda su u tvitu napisali da je Šeli bio jedan od najuticajnijih i najplodnijih muzičkih autora u Velikoj Britaniji.

Njegova muzika je inspirisala generacije muzičara tokom karijere duge skoro pet decenija.

Pevač škotskog benda Tinejdž Fenklab Norman Blejk je odao počast Šeliju, napisavši u tvitu koliko je snažan uticaj ostavio na njega.

Pevačica Trejsi Torn (Everything But The Girl) napisala je da je Šeli bio „vrhunski" muzičar i kompozitor.

Pisac Nil Gejmen je tvitovao da je „deo mene umro sa njim".

Muzički kritičar Stiven Tomas Erlvajn rekao je da je bend Bazkoks bio među najuticajnijim grupama koje su se pojavile u prvom talasu panka, i da se uticaj muzike Bazkoksa može čuti kod mnogih autora i bendova, od Husker Du (Hüsker Dü) do Nirvane.

„Muzika Bazkoksa bila je inspirisana energijom Seks Pistolsa, ali bend nije preuzeo besan politički stav Pistolsa", napisao je za sajt OlMjuzik.

„Umesto besa, Bazkoks su pružali tu intenzivnu, briljantnu energiju u trominutnim pop pesmama. Šelijevi stihovi, istovremeno duhoviti i zabrinuti, o adolescenciji i ljubavi, bili su među najboljim i najpametnijim u to doba."

Povezane teme