Tereza Mej odložila ključno glasanje o Bregzitu

Evropski sud pravde Image copyright Getty Images
Natpis na slici Evropski sud pravde odobrio jednostrano odbacivanje Bregzita

Britanska premijerka Tereza Mej je odložila odlučujuće glasanje o uslovima za izlazak Britanije iz Evropske unije, koje je bilo zakazano za utorak.

Mej je odluku saopštila poslanicima u britanskom parlamentu.

Rekla je da je posle trodnevne poslaničke debate jasno da postoji ,,široka podrška" za mnoge ključne elemente dogovora o Bregzitu, ali da je i dalje prisutna ,,velika zabrinutost" zbog budućnosti granice između Severne Irske i Republike Irske.

Irska granica je jedno od najvećih problema u razvodu Velike Britanije i EU.

Ni Britanija ni EU ne žele vraćanje formalne granice. Zato su odlučili da uvedu bekstop, što praktično znači da će Severna Irska, za razliku od drugih delova Velike Britanije, nastaviti da poštuje određena pravila Evropske unije.

Takva mera je, međutim, kontroverzna i nije dobila podršku među poslanicima. Neki ne žele da Britanija i dalje ostane vezana za pravila EU, dok drugi brinu da će pravila u Severnoj Irskoj biti drugačija od pravila u drugim delovima Britanije.

Posle odluke Tereze Mej da odloži glasanje o Bregzitu, vrednost funte je pala za 0,5 odsto u odnosu na dolar. Sada vredi 1,26 dolara. U odnosu na evro, funta je pala za 0,8 odsto i sada vredi 1,1 evro.

Britanija može da „otkaže Bregzit"

Odluka o odlaganju glasanja je usledila nakon što je Evrospki sud pravde saopštio da Velika Britanija može da otkaže Bregzit bez saglasnosti ostalih 27 zemalja članica.

Sudije su odlučile da London to može učiniti bez promene uslova članstva u Evropskoj uniji.

Grupa političara i aktivista koji su protiv izlaska Britanije iz EU, tvrdila je da bi Velikoj Britaniji trebalo da bude omogućeno jednostrano zaustavljanje Bregzita, ukoliko to želi.

Ali njihovom stavu usprotivila se britanska vlada i Evropska unija.

Generalni zastupnik Evropskog suda pravde rekao je još prošle nedelje da je saglasan sa tim da Britaniji može da bude omogućeno da se predomisli oko napuštanja EU. Njegovo mišljenje nije bilo pravno obavezujuće, ali sud u većini slučajeva prati njegove savete. Tako je bilo i u ovom slučaju.

Odluka je doneta dan pre glasanja Donjeg doma britanskog parlamenta o dogovoru Tereze Mej sa EU o uslovima Bregzita. Očekuje se da će poslanici odbaciti dogovor.

Učesnici kampanje za zaustavljanje Bregzita se nadaju da će pobeda u ovom pravnom slučaju povećati šanse da Britanija ostane u EU, potencijalno putem drugog referenduma.

Oni žele da javnosti pošalju poruku da poslanici imaju i „druge opcije", pored plana Tereze Mej i napuštanja EU bez ikakvog sporazuma.

„Mi možemo da zaustavimo sat", kažu aktivisti.

Natpis na slici Političari koji se bore za otkazivanje Bregzita

Slučaj je pokrenula grupa političara među kojima su poslanici Škotske zelene partije Endi Vajtman i Ros Grir, poslanici Škotske nacionalne stranke Alin Smit i Džoana Šeri, kao i Laburisti Dejvid Martin i Ketrin Stiler. Njih je podržao Džoljon Mom iz organizacije Good Law Project, koja je pokrenula slučaj pred Evropskim sudom pravde.

Oni su dobili veliku podršku prošle sedmice kada je jedan od generalnih zastupnika Evropskog suda pravde, Manuel Kampos Sančez-Bordona, saopštio kako podržava njihov stav.

Sančez-Bordona je rekao da je njegovo mišljenje da, ako zemlja odluči da napusti EU, treba da ima i mogućnost da se predomisli tokom dvogodišnjeg procesa izlaska iz EU po članu 50 Lisabonskog ugovora.

Ključno, naveo je da bi to mogao da se uradi bez saglasnosti drugih zemalja EU.

Ali on je rekao da će mogućnost ukidanja odluke biti podložan „određenim uslovima i ograničenjima". To podrazumeva da povlačenje treba da bude parlamentarna odluka uz poštovanje „principa dobre volje i iskrene saradnje... kako bi se sprečila zloupotreba postupka".

Opasni presedan

Odluka je doneta uprkos upozorenju EU tokom prethodnog sudskog saslušanja da bi odluka mogla da postavi opasan presedan - da podstakne druge zemlje da najavljuju izlazak iz zajednice u pokušaju da obezbede bolje uslove za članstvo, pre otkazivanja njihovog povlačenja.

Advokati britanske vlade su tvrdili da je slučaj hipotetičan, jer „Velika Britanija ne namerava da povuče odluku", a sudije Evropskog suda pravde su zato odbile da odluče o tome.

Oni su takođe tvrdili da političari koji stoje iza ove akcije, koriste slučaj kao „političku municiju".

Slučaj je u početku vođen pred sudom u Edinburgu, koji je na kraju pristao da ga dostavi Evropskom sudu pravde.

Dva pokušaja vlade Velike Britanije da se žali protiv upućivanja slučaja Evropskom sudu odbijena su, a predmet je prošlog meseca saslušalo svih 27 sudija Evropskog suda pravde.

Više o ovoj priči