Koje su šanse da pronađemo dokaz da je na Marsu nekada bilo života

Jezero Crater Image copyright NASA/JPL/JHUAPL/MSSS/BROWN UNIVERSITY
Natpis na slici U jezeru Krater postoje snažni dokazi da je tamo nekada bilo vode

Biće lakše da pronađemo znake nekadašnjeg života na Marsu, nego što bismo to uradili na Zemlji, kažu naučnici koji rade na sledećoj NASA misiji.

Njihov novi robot trebalo bi da 2021. sleti na Crvenu planetu, a imaće specifičan cilj - da pronađe dokaz o nekadašnjem životu.

Dokaze će tražiti u kamenjima starim i do 3,9 milijardi godina.

Teško je potvrditi da je tada bilo života i na Zemlji, kažu naučnici, ističući da bi to na Marsu moglo da bude nešto lakše.

Kako? Tako što su na Zemlji kroz istoriju postojali određeni prirodni procesi koji uništavaju takve dokaze u kamenjima i mineralima, a kojih na Marsu odavno nema.

„Na primer, ne verujemo da Mars ima tektonske poremećaje koje je Zemlja imala kroz čitavu istoriju", kaže Ken Viliford iz NASA-e.

„Većina 'podataka' sa kamenja je uništila subdukcija - povlačenje jedne tektonske ploče pod drugu - u okeanima. Osim toga, i kamenje koje je na površini se stalno krnji i zagreva, čega na Marsu nema.

„Tako da, paradoksalno, postoji mogućnost da je veoma staro kamenje na Marsu bolje očuvano čak i od onog mlađeg na Zemlji".

Image copyright NASA
Natpis na slici Novi rover će pratiti dizajn Kjuriositija, koji je na Mars sleteo 2012

Novi rover biće na Marsu spušten u blizini jezera Krater, gde je satelitskim posmatranjem utvrđeno da je nekada bilo duboko jezero.

Naučnici se nadaju da će prisustva mikroba koji žive u ili oko vode biti u sedimentima na tom području.

Ključna meta biće deponije karbonata koje bi izgledale u skladu sa onim što je na obali jezera.

Rover će izabrati najbolje mesto uz obalu i iz zemlje izvući uzorke koji se odmah mogu spakovati u kanistere i ostaviti na zemlji da ih neko kasnije pokupi.

NASA i ESA zato planiraju zajedničku misiju na Mars kako bi pokupili 40-ak uzoraka, a koja će se verovatno dogoditi početkom 2030-ih.

Vozilo će biti bliska kopija robota Kjurioziti, koji je sleteo na Mars 2012. godine.

Koristiće istu „Skajkrejn" tehnologiju koja je pomogla da prethodna mašina sleti sa velikom preciznošću, ali uz jedan važan dodatak.

Naučnici su sada razbili još bolji sistem navigacije, koji će dodatno poboljšati preciznost sletanja.

Više o ovoj priči