Belgijski premijer podnosi ostavku zbog sporazuma o migrantima

Šarl Mišel Image copyright Reuters
Natpis na slici Šarl Mišel se nada da će nastaviti upravljanje manjinskom vladom

Premijer Belgije Šarl Mišel ponudio je ostavku samo nekoliko dana nakon što je kaoliciju koju predvodi napustio najveći partner - zbog njegove podrške migrantima.

Mišel je izgubio podršku nacionalističke Nju Flemiš Alijanse zbog Sporazuma o globalnim migracijama Ujedinjenih nacija koji je potpisao prošle nedelje u Marakešu.

On je najavio nameru da podnese ostavku nakon što su opozicione stranke odbile da podrže njegovu manjinsku vladu.

Mišel je odluku saopštio kralju Filipu u utorak.

Kralj još nije objavio da li će prihvatiti ostavku.

Izbori u Belgiji trebalo bi da se održe u maju, a kralj će se danas sastati sa liderima stranaka kako bi odlučio o eventualnom ranijem održavanju izbora.

Šarl Mišel, koji ima 42 godine, postavljen je na mesto premijera u oktobru 2014. godine, nakon formiranja desničarske koalicije, čime je postao 38. najmlađi premijer zemlje od 1841. godine.

On može da ostane na dužnosti dok se parlament ne raspusti u aprilu. Odbacio je ideju o vanrednim izborima u govoru u parlamentu u utorak.

Mišel je prethodno odbranio pakt za migraciju u Marakešu, rekavši da predstavlja „priliku za bolju evropsku i međunarodnu saradnju".

Image copyright Reuters
Natpis na slici Za vikend je održan i protest protiv pakta

Belgijski ambasador u UN-u saopštio je da će sporazum postati zvaničan danas u Njujorku, uprkos odluci Mišela da podnese ostavku.

Sporazum, koji nije pravno obavezujući, traži međunarodni pristup migracijama koji „potvrđuje da će suverene pravne države da naprave svoju nacionalnu migracionu politiku" i potvrđuje „fundamentalni" značaj zakonite migracije.

Ali evropski kritičari smatraju da će to dovesti do rasta imigracije širom kontinenta.

U julu se 196 članova Ujedinjenih nacija usaglasilo oko Globalnog dogovora za bezbednu, pravilnu i redovnu migraciju.

Potpisalo ga je 164 države, dok su Sjedinjene Države, uz brojne evropske zemlje - uključujući Australiju, Mađarsku, Italiju, Poljsku i Slovačku - odbile da formalno primene sporazum.

Stotine demonstranata izašlo je na ulice Brisela za vikend protiveći se paktu. Policija je koristila suzavac i vodene topove.

Kontra-protest, koji su organizovali levičarske grupe i humanitarne organizacije u centru grada, okupio je oko 1.000 ljudi.

Više o ovoj priči